Studie: helft coronapatiënten houdt jaar na opname klachten
Ongeveer de helft van de coronapatiënten die vanwege een besmetting is opgenomen in het ziekenhuis, heeft na een jaar nog last van zeker een hardnekkig symptoom van het virus. In de meeste gevallen gaat het om kortademigheid of vermoeidheid, blijkt uit een Chinese studie die vrijdag gepubliceerd is in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
Onderzoekers volgden een jaar lang 1276 patiënten die begin 2020 in de Chinese stad Wuhan lagen opgenomen in het ziekenhuis na een coronabesmetting. Het ging om mensen die zo ziek waren dat ze naar het ziekenhuis moesten en zuurstof kregen (in 75 procent van de gevallen), maar niet op de intensive care (ic) terechtkwamen. Volgens The Lancet is het daarmee de grootste studie naar de gevolgen van het zogenoemde langdurige Covid tot nu toe.
Een op de drie patiënten is een jaar na de besmetting nog altijd kortademig. De onderzoekers concludeerden dat hoe ernstiger het ziekteverloop was, hoe groter de kans dat mensen langer last hielden van symptomen. Psychische problemen zoals depressies kwamen twaalf maanden na de besmetting zelfs vaker voor dan zes maanden na de besmetting, blijkt uit de studie.
Volgens The Lancet laat het onderzoek zien dat autoriteiten aandacht moeten blijven houden voor patiënten met langdurige Covid. „Dit is een medische uitdaging van de hoogste orde”, schrijft het tijdschrift.
Eerder onderzoek liet zien dat ruim 6 procent van de Britten die besmet raakten met het coronavirus kampte met langdurige gevolgen. In Nederland schatte Patiëntengroep Long Covid Nederland het aantal langdurige Covid-patiënten onlangs op 100.000. Dat zou neerkomen op bijna 6 procent van het tot nu toe geregistreerde aantal besmettingen.