Binnenland

Nationaal Holocaust Museum klaar voor verbouwing, opening in 2023

Het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam is klaar voor de verbouwing. De twee locaties van het museum, de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool, worden vanaf september grondig verbouwd om in het tweede kwartaal van 2023 te heropenen.

ANP
26 August 2021 17:25

De schouwburg werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt om tienduizenden Joden voorafgaand aan hun deportatie gevangen te houden. Jonge kinderen moesten hun deportatie afwachten in de crèche aan de overkant van de straat. Via de naastgelegen Kweekschool werden honderden kinderen met hulp van het verzet naar veiliger plekken gesmokkeld.

In 2016 werd de Hervormde Kweekschool al opengesteld voor exposities. In februari 2020 sloot het tijdelijke museum de deuren voor de verbouwing. Nu is duidelijk hoe de opstelling en inrichting er uit komen te zien, en kan de bouw beginnen.

De Hollandsche Schouwburg is en blijft een plek van herdenking en reflectie. In de Kweekschool vertellen vaste en tijdelijke tentoonstellingen de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Daarbij willen de ontwerpers „zo ver mogelijk weg blijven van de getallen, en zo dicht mogelijk bij de persoonlijke verhalen”, zegt Barend Verheijen van Studio Louter. „Wij willen dat de bezoeker zich realiseert dat de koele statistieken van de Jodenvervolging over individuen gaan. Hermenselijking van de slachtoffers staat centraal.”

Dat gebeurt aan de hand van zogenoemde ‘Vergeet-mij-nietjes’, persoonlijke objecten, foto’s en herinneringen van slachtoffers, ‘lichtdruppels’ in de muren waar persoonlijke verhalen te beluisteren zijn, en een ‘misdadenbehang’ op de muren, dat de systematiek van de oorlogsmisdaden in chronologische volgorde weergeeft.

Verder wordt in de Kweekschool een aantal ‘sleutelplekken’ belicht. Zoals het lokaal waar de kinderen te slapen werden gelegd en de gang waardoor ze gevlucht zijn. Ook wordt de erfafscheiding met de voormalige crèche, waarover Joodse kinderen zijn overgedragen aan het verzet, weer zichtbaar. Daarnaast krijgt de Joodse Raad Carthotheek, een fysiek archief van 160.000 kaarten waarmee vanaf 1941 alle Nederlandse Joden werden geregistreerd, een centrale plek.

Eerder stond de opening van het museum in het najaar van 2022 gepland. Dat die planning iets vertraagd is, komt onder meer door de coronacrisis. Het team van inhoudelijke experts kon lange tijd niet reizen om objecten voor de collectie te selecteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer