Schepenzaal Kampen en drinkhoorn gilde opgenomen in Canon
De Schepenzaal uit 1545 in Kampen, een drinkhoorn van het Kamper Sint Anna- of Rijnschippersgilde uit 1370 en het vredesverdrag met het Duitse Stralsund uit 1370 zijn opgenomen in de Canon van Nederland. Ze behoren bij het venster De Hanze, want Kampen is één van de Hanzesteden. De Hanzestukken zijn te vinden in het Stedelijk Museum Kampen, dat nu een sleutelmuseum voor de Canon van Nederland is geworden.
De Canon van Nederland bestaat sinds 2006 en is een lijst van vijftig mensen, plaatsen en gebeurtenissen die belangrijk zijn voor de Nederlandse geschiedenis. De canon is sinds het verschijnen al een keer gemoderniseerd. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is de hoofdtentoonstelling van de Canon van Nederland te zien. Andere musea in Nederland zijn sleutelmusea waar meer informatie over één van de vijftig vensters is te vinden. Samen vormen zij het canonnetwerk.
De Schepenzaal in Kampen is één van de weinige authentieke bestuurs- en rechtszalen uit de Hanzetijd. De handel in het Hanzegebied maakte de steden welvarend. Toen het Kamper raadhuis in 1543 herbouwd moest worden, maakten de kosten niets uit. De rijkdom spat van de Schepenzaal af, aldus het Stedelijk Museum Kampen. Ook de drinkhoorn van het gilde is een teken van welvaart en macht van de kooplieden van het Hanzeverbond. De hoorn is het oudst bekende zilveren gildestuk van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.