„Slachtofferfonds via overheid nodig”
De schadevergoedingsmaatregel voor slachtoffers van een misdrijf moet op de schop. De overheid zou een fonds moeten instellen waaruit slachtoffers kunnen worden betaald. Dat vindt directeur J. Smit van Slachtofferhulp Nederland. Zijn organisatie vierde maandag in de Efteling in Kaatsheuvel het twintigjarig bestaan.
Momenteel verloopt de afhandeling van de schadevergoeding via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden. „Dat werkt niet goed, geld komt niet bij het slachtoffer en dat veroorzaakt veel frustraties. Je zou een voorschotmaatregel moeten maken waardoor het slachtoffer uit het fonds zijn geld krijgt. De overheid kijkt vervolgens hoe het geld bij de dader kan worden weggehaald”, aldus Smit.
Een maand geleden opperde PvdA-kamerlid Wolfsen al dat slachtoffers meteen na de uitspraak van een rechtbank de schadevergoeding door het CJIB uitbetaald moeten krijgen. De dader moet het geld dan terugbetalen aan het CJIB, aldus het kamerlid.
Tijdens de bijeenkomst van Slachtofferhulp Nederland, waar ook het vijftienjarig bestaan van het Fonds Slachtofferhulp werd gevierd, keek Smit terug op wat er de afgelopen vijf jaar is bereikt. „We zijn erg tevreden over de ingeslagen weg. Vijf jaar geleden liepen we in Europa achter, maar nu is een groot aantal dingen goed geregeld. Vanaf 1 januari krijgt een slachtoffer van een misdrijf bijvoorbeeld spreekrecht in de rechtszaal en ook uithuisplaatsingen bij huiselijk geweld zijn beter geregeld.”
Slachtoffers van verkeersongevallen krijgen daarentegen nog niet de aandacht die ze verdienen, stelde zowel Smit als voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven van het Fonds Slachtofferhulp. „Daar is nog een heleboel te winnen. De komende vijf jaar moet daar echt meer aandacht naartoe”, aldus Van Vollenhoven.
Van Vollenhoven, die met zijn muziekgroepje Gevleugelde Vrienden jarenlang geld inzamelde voor het Fonds Slachtofferhulp, vindt ook dat er meer aandacht moet komen voor hulpverlening na grote rampen. „Je kunt niet de gehele wereld tegelijk veroveren. Maar het is nu echt tijd dat daar aandacht voor komt. Slachtofferhulp moet zijn kennis ook richten op slachtoffers van grote treinrampen, branden en andere grote incidenten.”