Nederlander vreest extremisten tussen vluchtelingen
De meeste Nederlanders zijn bang dat er tussen de Afghanen die hierheen komen ook extremisten zitten. Intussen blijkt de bereidheid om hulp te bieden zo groot dat het Rode Kruis heeft opgeroepen geen goederen meer te geven.
Zo’n 82 procent van de Nederlanders is bang dat er tussen gevluchte Afghanen ook extremisten zitten, meldt Hart van Nederland na onderzoek.
Het programma vroeg ruim 3700 Nederlanders naar hun mening over de Afghanen die naar ons land zijn gekomen. Nederland is verdeeld over de hulpactie in Afghanistan. Zo’n 47 procent vindt het een goed plan dat we mensen laten overvliegen, 43 procent is tegen en 10 procent houdt zich afzijdig. Toch wil niet iedereen die de Afghanen welkom heet, ze ook in eigen dorp of stad ontvangen. Slechts 39 procent van de mensen zegt dat de nieuwkomers in zijn of haar woonplaats welkom zijn. Dat zijn vooral vijftigplussers. Jongere mensen zien het minder zitten.
Het Rode Kruis is de afgelopen dagen overspoeld met gedoneerde items voor Afghaanse vluchtelingen, schrijft de NOS. Het aanbod is inmiddels groter dan de vraag, meldt de hulporganisatie. Aan kleding heeft het Rode Kruis voorlopig zelfs meer dan genoeg. De organisatie heeft opgeroepen geen goederen meer te doneren. De komende dagen wordt gekeken waar nog behoefte aan is.
Woningverhuurplatform Airbnb gaat wereldwijd 20.000 Afghaanse vluchtelingen kosteloos tijdelijk onderdak bieden. Die belofte deed Brian Chesky, topman en medeoprichter van Airbnb op Twitter. De opvang van vluchtelingen gaat per direct in. Airbnb betaalt volgens hem voor het verblijf.
Airbnb zegt in een verklaring de voorbije jaren via zijn non-profitorganisatie duizenden mensen in nood te hebben gehuisvest. Dan gaat het ook om mensen die ontheemd raakten na bijvoorbeeld natuurgeweld. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis werden ook overnachtingsplekken aangeboden aan zorgpersoneel en andere „frontliniemedewerkers.” Of Airbnb-verhuurders ook in Nederland vluchtelingen zullen of mogen huisvesten, is niet bekend.