Binnenland

IND-team naar Zoutkamp voor Afghaanse asielaanvragen

Een speciaal team van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat in de tijdelijke noodopvang voor Afghaanse evacués in Zoutkamp asielaanvragen in behandeling nemen. Dat gebeurt als de onlangs uit Afghanistan aangekomen mensen uit quarantaine zijn, meldt de IND.

ANP
23 August 2021 18:36Gewijzigd op 23 August 2021 20:15

De Afghanen worden opgevangen in een deel van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne, die Defensie daarvoor beschikbaar heeft gesteld. Daar worden ook kantoren ingericht waar circa twintig IND’ers kunnen werken. Het gaat om medewerkers die de afgelopen jaren ook de asielaanvragen van Afghaanse tolken en hun gezinnen hebben behandeld. Zij hebben ook ervaring met het horen van kwetsbare mensen.

De IND is daarnaast actief op Schiphol waar de vliegtuigen aankomen met mensen uit Afghanistan waar de extremistische Taliban de macht hebben overgenomen. Het team daar zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen door kunnen reizen naar Zoutkamp, ook als zij niet de juiste papieren bij zich hebben. Ook helpen de medewerkers mensen die niet in Nederland moeten zijn, na hun quarantaine door te reizen naar hun eindbestemming.

Op de luchthavens van Islamabad (Pakistan) en Tblisi (Georgië) zijn ook medewerkers van de IND actief. Zij helpen bij het herverdelen van mensen die daar vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul arriveren over aansluitende vluchten. Ook houden zij zich bezig met de eerste controle van identiteitspapieren.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor kleren en schoenen en verleent waar nodig medische zorg. „Veel Nederlanders hebben aangegeven dat ze iets willen doneren. Geen geld, maar kleding, poppen, kinderwagens en zo”, zegt een woordvoerder. Ook bij Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis hebben zich volgens de COA-zegsman veel mensen gemeld die spullen willen geven aan Afghanen of op een andere manier hulp willen bieden.

In de opvanglocaties zitten nu vooral mensen met een Afghaans paspoort. Uitgezocht wordt wat hun band met Nederland is en of ze in aanmerking komen voor asiel in Nederland of elders. „De mensen die nu in de noodopvang zitten hopen we zo snel mogelijk naar de reguliere opvang te brengen, waar ze kunnen blijven in afwachting van een eventuele status-aanvraag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer