Wall Street stijgt nu economische zorgen wegebben
De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn positief aan de nieuwe beursweek begonnen. Beleggers hebben hun zorgen over een mogelijke vertraging van het economisch herstel wat aan de kant geschoven. Net als vrijdag maken ze bovendien gebruik van de recente koersdalingen om aandelen tegen gunstige prijzen te kopen. Daarbij laten de olieprijzen weer een stijging zien, waardoor oliegerelateerde fondsen aan beurswaarde winnen.
De Dow-Jonesindex ging maandag in de eerste minuten van de handel 0,6 procent omhoog tot 35.313 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg ook 0,6 procent, tot 4469 punten. Techbeurs Nasdaq werd op zijn beurt 0,9 procent hoger gezet op 14.848 punten.
Farmaceut Pfizer was een van de bedrijven die in de belangstelling stond op Wall Street. Het bedrijf maakte bekend Trillium Therapeutics te willen overnemen. Daarbij zet Pfizer de waarde van het bedrijf dat kankerbehandelingen ontwikkelt op ongeveer 2,3 miljard dollar, ruim drie keer zoveel als de beurswaarde. Trillium steeg ruim 189 procent, Pfizer ging meer dan 3 procent omhoog. De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft daarnaast het coronavaccin van Pfizer en BioNTech volledige goedkeuring gegeven. Het middel wordt al sinds december gebruikt, maar dat gebeurde met een noodvergunning.
Ook het Chinese webwinkelbedrijf JD.com (plus 1,5 procent) kon op aandacht rekenen nadat die onderneming met cijfers was gekomen. Vanwege de extra aandacht van Chinese toezichthouders voor techbedrijven hadden veel analisten hun verwachtingen verlaagd en vielen de resultaten van JD.com mee. Zo steeg de omzet met ruim een kwart. De winst kelderde wel.
Taxibedrijven als Uber en Lyft lieten kleine plussen zien, terwijl maaltijdbezorger Doordash ruim 1 procent daalde. Een rechter in Californië heeft een wet ,die de bedrijven vorig jaar door kiezers goedgekeurd kregen, ongrondwettelijk verklaard. Die wet voorkwam dat de bedrijven al hun personeel in dienst moesten nemen.
De olieprijzen gaan na zeven dagen van dalingen weer omhoog. Amerikaanse olie werd ruim 4 procent meer waard op 64,82 dollar en ook Brentolie werd eveneens dik 4 procent duurder. Die verruilde voor 67,85 dollar per vat van eigenaar. Oliebedrijven als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips profiteerden met koersstijgingen tot meer dan 3 procent.
De euro was 1,1738 dollar waard. Vrijdag was dat nog 1,1680 dollar