Kerk & religie

Coronapandemie zet rem op Bijbelverspreiding

Door de coronapandemie konden er in 2020 wereldwijd slechts 30 miljoen complete Bijbels worden verspreid, een kwart minder dan in het voorgaande jaar. Wel werden er meer digitale edities van internet gedownload.

Redactie kerk
19 August 2021 09:36Gewijzigd op 19 August 2021 10:27
Door de coronacrisis konden in 2020 wereldwijd minder Bijbels worden verpreid. beeld RD, Henk Visscher
Door de coronacrisis konden in 2020 wereldwijd minder Bijbels worden verpreid. beeld RD, Henk Visscher

Dat meldde het Duits Bijbelgenootschap deze week op basis van het Scripture Distribution Report van de United Bible Societies (UBS).

„De corona-periode heeft het werk van veel Bijbelgenootschappen ernstig beperkt”, zegt Horst Scheurenbrand, hoofd van de Wereldbijbelhulp van het Duits Bijbelgenootschap. „Tal van projecten konden niet worden uitgevoerd, evenementen moesten worden geannuleerd vanwege contactverboden; productie- en toeleveringsketens werden tijdelijk beperkt.”

Van de huidige 160 Bijbelgenootschappen werden er zelfs 88 met sluiting bedreigd. Dank zij een internationaal solidariteitsfonds van 4,1 miljoen dollar konden ze het redden.

Volgens het Scripture Distribution Report is er in 2020 een kwart minder volledige Bijbeluitgaven verspreid. De terugval bij deeluitgaven van de Bijbel was nog sterker: er werden vorig jaar slechts 5 miljoen Nieuwe Testamenten verspreid, vergeleken met 15 miljoen in 2019. Bij kleinere selecties uit de Bijbel was de daling relatief minder groot: 155 miljoen exemplaren tegenover 261 miljoen in 2019.

In totaal zijn er in 2020 191 miljoen Bijbelse geschriften verspreid, ongeveer 125.000 minder dan in 2019.

De digitale edities van de Bijbel werden in het jaar van de pandemie belangrijker, blijkt uit het Scripture Distribution Report. In 2020 werd meer dan één op de drie verspreide Bijbels (38 procent) gedownload van internet.

Het aantal Bijbels voor computers, tablets en smartphones is meer dan verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar. De meeste downloads hadden plaats in Brazilië, gevolgd door de Verenigde Staten, Mexico, Colombia en de Filipijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer