Frankrijk en Duitsland halen landgenoten op uit Kabul
Frankrijk gaat vanaf maandag landgenoten evacueren van het vliegveld van Kabul door hen naar eerst de Verenigde Arabische Emiraten te vliegen. Parijs heeft al sinds april Fransen opgeroepen het land te verlaten, maar volgens minister van Defensie Florence Parly zijn er nog tientallen in Kabul. Er zal ook Afghaans personeel worden geëvacueerd. Parly zei dat de geëvacueerden in eerste instantie naar een Franse basis in Abu Dhabi worden gevlogen.
Drie Duitse militaire vliegtuigen zijn maandagochtend vertrokken naar de regio voor de evacuatie van Duitsers en Afghaanse voormalige medewerkers van Duitse instellingen. Er zijn militairen en ‘een crisisteam’ mee voor de afwikkeling van de operatie. Er is ook een Duits team naar Tasjkent in Oezbekistan gestuurd om er te werken in het kader van het vluchtelingenprobleem dat de machtswisseling in Kabul dreigt te veroorzaken. In de nacht van zondag op maandag zijn al veertig mensen die op de Duitse ambassade in Kabul werkten, naar Qatar gevlogen.
Turkije heeft laten weten dat alle lijnvluchten naar Kabul zijn geschrapt en dat het land maandag met evacuatievluchten begint. Volgens de site Flightradar24 is een Turkse Boeing 777 er in de middag na uren vertraging in geslaagd van de luchthaven van Kabul op te stijgen. De luchthaven kan volgens een Duitse regeringswoordvoerder momenteel praktisch niet meer worden gebruikt omdat het er een chaos is en een menigte „wanhopige Afghanen op de ’tarmac” het vliegverkeer belemmert.
Het Nederlandse ministerie van Defensie meldde zondag een of meer militaire vliegtuigen naar Kabul te sturen om ambassademedewerkers, lokaal personeel en tolken op te halen uit Afghanistan.