Advies aan kabinet: meer toezicht op commerciële testaanbieders
Het kabinet zou scherper moeten toezien op hoe commerciële testaanbieders met data van hun klanten omgaan, adviseert een commissie aangesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de commissie bewaren sommige aanbieders negatieve testuitslagen langer dan vier weken en dat is niet toegestaan.
Ook zou scherper gecontroleerd moeten worden dat aanbieders geen DNA, weefsel of andere stoffen als „bijvangst” opslaan. „Dergelijke praktijken ondermijnen het - reeds fragiele - draagvlak voor testen in het kader van de bestrijding van Covid-19.” Het risico hierop bestaat volgens de commissie vanwege de „wildgroei” aan testaanbieders. Het ministerie van Volksgezondheid moet misbruik actief gaan opsporen, zo luidt het advies.
Verder zou de CoronaCheck-app en het gebruik daarvan nog verder verbeterd moeten worden, omdat die nu nog te gevoelig is voor fouten en fraude. Dit ligt niet alleen aan de app zelf, maar ook aan de controle bij de deur van bijvoorbeeld. Eerder ging dat mis, toen het nachtleven weer open kon met toegangstesten. Onder meer doordat gebrekkig werd gecontroleerd, steeg het aantal coronabesmettingen explosief.
Coronaminister Hugo de Jonge zei vrijdagavond op de persconferentie over corona dat er inmiddels al aanpassingen zijn gemaakt aan de app, waardoor deze minder fraudegevoelig is.