Buitenland

Meer landen nemen maatregelen rond ambassade in Kabul

Meer landen hebben besloten maatregelen te nemen voor hun ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul, nu de radicaalislamitische Taliban-beweging snel oprukt. Denemarken en Noorwegen sluiten hun ambassade door de verslechterende veiligheidssituatie en evacueren de medewerkers. Duitsland heeft besloten het aantal personeelsleden op de ambassade tot het „absolute minimum” te beperken, aldus minister Heiko Maas. De beveiliging wordt opgeschroefd.

ANP
13 August 2021 16:31Gewijzigd op 13 August 2021 20:36

Ook Zweden haalt een deel van het personeel terug. Ondertussen roept Frankrijk zijn burgers in Afghanistan opnieuw op het land zo snel mogelijk te verlaten. Zwitserland haalt zijn resterende drie medewerkers zo snel mogelijk terug van het kantoor in Kabul. Het land heeft daar geen ambassade, lokale medewerkers kunnen een visum aanvragen. Nederland haalt een deel van het ambassadepersoneel versneld terug.

De Verenigde Staten kondigden eerder al aan een aanzienlijk deel van de medewerkers van hun ambassade in Kabul te evacueren. De Britten hebben soortgelijke maatregelen aangekondigd. De regering in Londen hield vrijdag spoedberaad. Premier Boris Johnson liet naderhand weten Afghanistan te blijven te steunen. Hij verzekert dat zijn land nauw betrokken blijft bij de toekomst van Afghanistan, zodat er geen regering komt die opnieuw toestaat dat terroristen vrij spel hebben.

Door de terugtrekking van de internationale troepenmacht zien de Taliban kans het land te heroveren. Van de 34 provinciehoofdsteden zijn er inmiddels achttien onder controle van de fundamentalisten. De Taliban zouden Kabul inmiddels tot op 50 kilometer zijn genaderd.

De diplomatieke aanwezigheid van de VS in Kabul wordt teruggebracht tot een „rompbezetting”. De Amerikanen sturen 3000 extra militairen om het vertrek van de ambassademedewerkers in goede banen te leiden. Het grootste deel is er tegen het eind van het weekend. Momenteel zijn nog 650 Amerikaanse militairen in Afghanistan om onder meer de ambassade te beschermen. Ook de Britten zenden tijdelijk militaire versterking. Genoemde landen nemen ook maatregelen om Afghaanse tolken en andere (oud-)medewerkers het land uit te krijgen. De komende dagen worden „duizenden” per dag uit het land gevlogen, zeggen de VS.

De Verenigde Naties evacueert vooralsnog geen medewerkers, maar houdt de situatie „van uur tot uur” in de gaten, zei een woordvoerder. De volkerenorganisatie heeft volgens hem maar weinig mensen zitten in gebieden die de Taliban hebben veroverd. Wel wordt een aantal medewerkers naar Kabul gehaald.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer