Buitenland

Teleurstelling in VS over blokkade wet

„Dit is totaal onverantwoord. Wanneer men niets doet zal de geschiedenis zich herhalen”, aldus Lee Ielpi, die bij de septemberaanslag in 2001 in New York zijn zoon verloor. Ielpi reageerde op het blokkeren door de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van de wet op de hervorming van het Amerikaanse inlichtingenapparaat.

Van onze correspondent
22 November 2004 10:52Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

Republikeins voorzitter Dennis Hastert haalde het voorstel eind vorige week van de agenda van het Huis van Afgevaardigden toen bleek dat er onvoldoende Republikeinse steun voor het voorstel was. De Democraten reageerden verbijsterd. „Er was voldoende politieke steun voor dit voorstel in het Huis van Afgevaardigden, maar Hastert kijkt alleen naar zijn partijgenoten. Daarmee voldoet hij aan de wensen van zijn hogere partijbazen”, aldus Democratisch afgevaardigde Robert Menendez.

Menendez kreeg in deze visie steun van Republikeins senator Susan Collins. „Iedereen zegt voor deze hervorming te zijn, behalve een kleine groep conservatieve Republikeinen. Die zijn blijkbaar in staat deze dringend noodzakelijke en belangrijke hervorming te gijzelen”, aldus Collins. Haar Republikeinse collega Pat Roberts is er niet zo zeker van dat het alleen de conservatieve Republikeinen zijn die de wet op de hervorming van het inlichtingenapparaat hebben tegengehouden.

„Het gaat hier in de eerste plaats om de overheveling van bevoegdheden. Het Pentagon raakt door dit voorstel een belangrijk deel van zijn bevoegdheden kwijt en minister van Defensie Rumsfeld voelt daar niets voor. Maar het Pentagon heeft in dit verzet duidelijk de steun van president Bush, die wel zegt dat hij voor hervorming is, maar die de hervorming onder zijn partijgenoten in het Congres onvoldoende heeft verdedigd”, aldus Pat Roberts, voorzitter van de inlichtingencommissie van de Senaat, zondag in het programma Fox News Sunday.

Sommige Democraten wijzen erop dat Rumsfeld en generaal Richard Myers, de voorzitter van de verenigde chefs van staven, zich in het openbaar tegen de hervorming hebben verzet. „Mensen die zich in het openbaar tegen zijn beleid hebben verzet heeft president Bush tot nu toe consequent en zonder veel omhaal de laan uitgestuurd. Maar Rumsfeld en Myers zitten er nog steeds. Men mag dus aannemen dat zij het politiek vuile werk voor de president hebben gedaan, terwijl die zich zelf nauwelijks heeft ingespannen om de hervorming erdoor te krijgen”, aldus Democratisch afgevaardigde Jane Harman.

Er is weinig kans dat de kwestie spoedig wordt opgelost, want het huidige parlement heeft z’n werkzaamheden inmiddels afgesloten. Het nieuwgekozen parlement komt pas in januari volgend jaar bijeen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer