’Europa niet zelfvoldaan over bestrijding terrorisme’
Europa is niet zelfvoldaan over de strijd tegen het terrorisme. De Europeanen spreken liever van een campagne tegen terrorisme dan over oorlog, maar ze nemen het net zo serieus als de Amerikanen. Dat zegt minister Bot van Buitenlandse Zaken in een zaterdag verschenen vraaggesprek met het Britse dagblad The Independent.
„Indien sommige Amerikanen denken dat wij zelfvoldaan zijn, dan moet ik dat rechtzetten. Er zijn honderden Europeanen bij terroristische aanslagen gedood na 11 september 2001 (de datum van de bloedige aanslagen in New York en Washington). Enkel het feit dat wij verkiezen te spreken van campagne boven oorlog tegen terrorisme, betekent niet dat er geen strijd is", zegt de Nederlandse bewindsman.
Het vraaggesprek gaat over de relatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie, waarvan Nederland nu voorzitter is. Beide worden volgens de minister bedreigd door extremisten die uit zijn op een „jihadistische utopie". Daarin is geen plaats voor fundamentele vrijheden, mensenrechten en gelijkheid van man en vrouw. Die zaken moeten tegen de extremisten worden verdedigd.
In Nederland zijn volgens Bot de mensen nog steeds geschokt door de moord op filmmaker Theo van Gogh. Europeanen met het islamitische geloof, gewone mensen met banen en familie, zijn net zo geschokt als iedereen.
Bot beklemtoonde dat Europa een grote rol speelt in onder meer Irak en Afghanistan. „Alle Europese regeringen zijn verenigd in hun ambitie om Irak te helpen zijn status van gerespecteerd lid van de internationale gemeenschap terug te winnen. De Europese Unie investeert honderden miljoenen in het verbeteren van essentiële diensten als water, hygiëne, gezondheidszorg en onderwijs. En de EU zal Iraakse agenten opleiden." De Europeanen zijn ook militair en financieel van cruciaal belang bij de inspanningen om Afghanistan stabiel te maken en om vrede in Sudan te vestigen, aldus Bot.
De bewindsman zegt voorts dat de VS en de EU erop moeten staan dat de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook niet leidt tot een verplaatsing van kolonisten naar de Westelijke Jordaanoever. De dood van de Palestijnse president Arafat is naar zijn mening het begin van een cruciale overgangsperiode. Het Palestijnse bestuur moet worden versterkt. De VS, de EU en de Arabische wereld hebben er groot belang bij de Palestijnen te helpen. Een juist beleid kan tot belangrijke wendingen leiden en tot meer veiligheid en welvaart voor de burgers van de VS en de EU en voor het Midden–Oosten.
Wij moeten de relatie tussen de VS en Europa vormgeven, zegt Bot, die op een nieuw elan in de betrekkingen hoopt. Hij geeft een citaat van de Canadese dichteres en zangeres Joni Mitchell dat hij als inspirerend voor een nieuwe relatie tussen Europa en de VS ervaart: „Don’t it always seem to go that you don’t know what you’ve got till it’s gone?" (Lijkt het niet altijd zo te gaan dat je niet weet wat je hebt tot het er niet meer is).