„Schrappen artikel over godslastering fout signaal”
Wanneer de overheid besluit om het artikel over godslastering te schrappen uit het wetboek van strafrecht dan is dat naar de maatschappij toe een verkeerd signaal.
Dat stelde dr. B. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, vrijdag op de synodevergadering in antwoord op vragen van ds. J. C. Schuurman (Ridderkerk). Die vroeg het moderamen of het niet goed zou zijn richting de overheid een signaal af te geven dat het artikel over godslastering niet geschrapt moet worden uit het wetboek van strafrecht. Dr. Plaisier zei dat hij zich wel in „de strekking van deze vraag” kon vinden. „Wanneer de overheid nu zou besluiten dat ze dat artikel uit het wetboek voor strafrecht haalt, dan wordt daarmee een signaal afgegeven. En dat signaal zou kunnen zijn dat religie niet belangrijk is in onze maatschappij. Het zou ook het signaal zijn dat religie als een probleem wordt gezien. Als dat gebeurt, dan maak je de zaak nog erger dan hij al is.” Volgens hem zou de Kamer door het schrappen van dit wetsartikel de impliciete boodschap verkondigen dat „religie eerder een probleem is dan een middel om cohesie in de samenleving te bevorderen.”
Toch vond dr. Plaisier een expliciete uitspraak van de synode richting de regering niet nodig. „In de kanselboodschap die wij aan de kerkenraden sturen om zondag voor te lezen in de kerken, kiezen wij namelijk al heel duidelijk voor de lijn dat we met elkaar in gesprek moeten raken over de plaats van religie in het algemeen.”
Plaisier pleitte voor een breed beraad van het kabinet met de kerken en andere religieuze organisaties over de „instabiele” situatie waarin Nederland sinds de moord op Theo van Gogh verkeert. Hij deed dat in antwoord op een vraag van ouderling P. Meinders. Die vroeg zich af waar de kerken zijn in alle overlegrondes die er nu gehouden worden tussen overheid en moslimgroeperingen. „Het is inderdaad van belang dat er een breed beraad komt met de ministers over de situatie waarin we ons bevinden”, aldus dr. Plaisier.
Op de vraag van een van de synodeleden of er bij het synodebestuur van de Protestantse Kerk iets bekend is over een terugkeer van leden vanuit de Hersteld Hervormde Kerk, antwoordde dr. Plaisier dat daarover niets te zeggen is. „We hebben inmiddels twee gesprekken gehad met het moderamen van de HHK en daarin is het punt van de ledenadministratie ook aan de orde geweest. Op dit moment is het volstrekt onhelder hoe de situatie is omdat veel mensen die zich hebben aangesloten bij de HHK formeel ook nog als lid staan ingeschreven bij onze kerk.”
Op een vraag of er al iets te zeggen is over de financiële gevolgen van de scheuring voor de Protestantse Kerk, antwoordde dr. Plaisier dat ook daarover „niets” te zeggen is. „We houden dat natuurlijk nauwlettend in de gaten en het wegtrekken van leden heeft ongetwijfeld gevolgen. In begrotingen probeer je er in ramingen wel iets mee te doen, maar harde cijfers zijn er niet. We hopen dat ook daarover, net als over de ledentallen, in de nabije toekomst meer duidelijk wordt.”
Ouderling W. de Jong (Meerkerk) vroeg het moderamen of het gehoord had van de problemen waarin veel gemeenten dreigen te komen door veranderingen in het quotasysteem, waarbij de afdracht van gemeenten aan de landelijke kerk is geregeld. „Er wordt ook wel een verband gelegd met de fusie”, aldus De Jong.
Moderamenlid J. van Heijst ontkende dit verband. „Als men in een gemeente meer moet betalen dan heeft dit te maken met hogere inkomsten in die gemeente.” Bovendien wees hij op het bestaan van bijzondere regelingen voor kleine gemeenten die de lasten absoluut niet kunnen dragen. „In speciale gevallen zijn reducties tot 50 procent mogelijk.” Vreemd vond hij het ook niets te horen van gemeenten die juist minder geld moesten afdragen door de veranderingen in het quotasysteem. „En we weten dat die gemeenten er zeker ook zijn.”
Ds. J de Jong (Nieuw-Beijerland) vroeg de mening van het moderamen over het feit dat veel gemeenten in financiële nood lijken te komen door een verandering in het systeem van de betaling van predikantstraktementen. Volgens Van Heijst zijn er inderdaad signalen dat dit tot problemen leidt voor sommige gemeenten. „Er staat een brede studiecommissie op het punt geboren te worden die over alle veranderingen in dit systeem en ook over de mogelijke problemen zal rapporteren.”