Buitenland

„Objectief onderzoek naar dood Munir”

Nederlandse en Indonesische non-gouvernementele organisaties eisen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de Indonesische mensenrechtenactivist Munir die in september op een vlucht naar Amsterdam is vergiftigd.

Buitenlandredactie
19 November 2004 21:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

De organisaties hebben minister Bot van Buitenlandse Zaken schriftelijk gevraagd bij de Indonesische autoriteiten het belang van zo’n onafhankelijk onderzoek te benadrukken.

De brief aan Bot is onder meer ondertekend door de Nederlandse organisaties ICCO, Kerkinactie, Hivos en Novib. De ngo’s en woordvoerders van de Indonesische ambassade en politie gaven vrijdag een toelichting op het onderzoek naar de vergiftiging van Munir met arsenicum.

Munir overleed op 7 september aan boord van een Garuda-vliegtuig van Jakarta naar Amsterdam. De kerkelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO had hem uitgenodigd. Uit een autopsierapport van het Nederlands Forensisch Instituut is gebleken dat de activist met arsenicum is vergiftigd.

Een Indonesische team bestaande uit politiefunctionarissen, forensische experts en toxicologen vertrok woensdag naar Nederland om het autopsierapport over de dood in te zien en verslagen te bekijken van mensen die in verband met de plotselinge dood van Munir zijn ondervraagd. De coördinator van de mensenrechtenorganisatie Kontras van Munir, Usman Hamid, reisde met het onderzoeksteam mee. In Nederland vertegenwoordigt hij ook de familie van Munir.

De Indonesische krant The Jakarta Post berichtte gisteren dat leden van Kontras een werknemer van de maatschappij Garuda hebben gesproken over de vlucht van Munir in september naar Nederland. Edwin Partogi van Kontras zei tegen de krant dat de werknemer van Garuda zich enkele dagen voor de bewuste reis bij het huis van Munir meldde. De werknemer zou hebben toegegeven dat hij Munir had overgehaald om net als hij niet economy class, maar business class te reizen.

Partogi vermoedt dat Munir in het eerste deel van de vlucht naar Nederland, tot aan de tussenstop in Singapore, een maaltijd heeft gekregen. Het Garuda-personeelslid zou in Singapore het besluit hebben genomen om ondanks zijn eerdere voornemen, niet verder met Munir naar Amsterdam te reizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer