Kerkrentmeesters PKN: Meer aandacht voor toegankelijkheid kerkgebouwen nodig
De Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer (VKB) gaat de komende tijd extra aandacht besteden aan het onderwerp toegankelijkheid van kerkgebouwen.
„Ook mensen met lichamelijke beperkingen moeten de diensten kunnen bijwonen,” stelt Jos Aarnoudse, directeur van de VKB in de Protestantse Kerk in Nederland.
Waarom is die toegankelijkheid zo belangrijk?
„Elke kerkgemeenschap dient er voor te zorgen dat mensen met een lichamelijke beperking de mogelijkheid hebben om naar de kerk te gaan. Deze mensen horen erbij, samen met alle heiligen. Een eredienst fysiek bijwonen is wezenlijk anders dan deze digitaal meeluisteren. Het betekent dat gebouwen geschikt moeten zijn voor hen.”
Dat is toch al langer bekend?
„Het is al lang bekend dat de kerkdienst voor iedereen, zonder onderscheid, bestemd is, maar toch is het onderwerp toegankelijkheid van kerkgebouwen de laatste jaren niet systematisch aan de orde geweest. Natuurlijk gebeurde dat wel in plaatselijke gemeenten, als men een nieuw kerkgebouw opende of als er iemand met een vraag kwam, maar het is de laatste jaren geen centraal thema meer.”
Was het vroeger wel een item?
„Zo’n 25 jaar geleden hadden de kerken veel aandacht voor dit onderwerp. Vanuit een aantal protestantse kerken, onder meer de Gereformeerde Kerken, de Nederlandse Hervormde Kerk, de Christelijke Gereformeerde kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, is een stichting opgericht, ”Kom Beter Binnen” (KBB). Die heeft gewerkt aan de totstandkoming van een openbaar register voor de toegankelijkheid van kerkgebouwen die op haar website inzichtelijk zou worden gemaakt. Het initiatief is jammer genoeg niet voldoende van de grond gekomen.
Dit voorjaar heb ik een vraaggesprek gehad met de heer Theo te Winkel uit Hattem, bestuurslid van KBB. Hij wil de erfenis van de stichting ergens onderbrengen en vroeg mij ernaar. Ik vind dat hier een taak ligt voor onze VKB.
De belangstelling voor het onderwerp is toegenomen door het rapport ”Lang niet toegankelijk” van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dit voorjaar. Het SCP concludeerde dat het met die toegankelijkheid niet overal even goed zat.”
Waar gaat het concreet om?
„Het betreft bijvoorbeeld een rolstoelhelling zodat mensen in een rolstoel ook naar binnen kunnen, en dan het liefst zo dat ze dat zelf kunnen doen, dus dat de hellingshoek niet al te steil is. Nog iets voor rolstoelers: de bel bij de kerkdeur moet niet te hoog zitten. Daarnaast is het mooi als er een invalidentoilet aanwezig is en dat de verlichting ook voldoende is voor slechtzienden. Verder zouden de kerkrentmeesters eens kunnen kijken naar de ringleiding. Tegenwoordig zijn er veel nieuwe technieken, zoals bluetooth. Ik begrijp dat het om een afweging kan gaan, maar laten kerkenraden die dan in ieder geval maken.”
Wat gaat de VKB zelf doen?
„Onze organisatie neemt de website van KBB niet over, omdat die te gedateerd en te onvolledig is, maar er komt wel systematische aandacht voor toegankelijkheid op onze website. We willen het onderwerp opnemen in de jaarlijkse agenda van de kerkrentmeesters. Hopelijk gaan zij een jaarlijkse toegankelijkheidscheck uitvoeren. We gaan daarvoor een zelftestprotocol ontwikkelen dat ze van onze site kunnen downloaden.
Ook willen we in onze jaarlijkse data-aanvraag van onze leden –95 procent van de kerkelijke gemeenten van de Protestantse Kerk is lid– de vraag meenemen of er aandacht is voor toegankelijkheid.
Dit najaar ontwikkelen we een standaardaanduiding die kerkelijke gemeenten op hun website kunnen plaatsen. We willen dat doen onder een gestileerd logo van KBB, met de kerk in het midden.”