Buitenland

Wereldwijd 4 miljard doses coronavaccins toegediend

Wereldwijd zijn de afgelopen acht maanden 4 miljard doses van coronavaccins toegediend. China (1,6 miljard doses), India (451 miljoen) en de Verenigde Staten (343 miljoen) voeren de lijst aan van landen die de meeste prikken hebben gezet, becijferde persbureau AFP.

ANP
29 July 2021 13:55

Het vaccineren verloopt wel iets trager dan voorheen. Het duurde 30 dagen om van 3 naar 4 miljard inentingen te gaan, iets langer dan de 26 dagen die nodig waren voor de vorige miljard prikken. De eerste miljard prikken waren volgens AFP na 140 dagen gezet en er gingen vervolgens nog eens 40 dagen overheen voordat de 2 miljard was bereikt.

Onder de landen met meer dan een miljoen inwoners, gaan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan kop bij het vaccineren van de eigen bevolking. De rijke Emiraten hebben per 100 inwoners 168 eerste en tweede vaccindoses toegediend. Dat betekent dat bijna 70 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. Daarna volgen Uruguay (137), Bahrein (134).

Mensen moeten doorgaans twee keer worden geprikt om volledig gevaccineerd te zijn, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo volstaat bij het Leidse Janssen-vaccin een enkele dosis. Dat middel wordt onder meer gebruikt in de EU en de VS, die volgens AFP respectievelijk 103 en 104 doses hebben toegediend per 100 inwoners. Dat is ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 52 doses per 100 inwoners.

Ook de meeste ontwikkelingslanden zijn begonnen met vaccineren. Zij ontvangen vaccins via het internationale Covax-programma of krijgen de middelen rechtstreeks van rijke landen die meer coronavaccins hebben ingekocht dan ze zelf gebruiken. Een handjevol landen vaccineert voor zover bekend nog niet: Noord-Korea, Haïti, Eritrea en Burundi.

Dat laatste land liet deze week weten alsnog overstag te gaan. „Iedereen die daar behoefte aan heeft, zal gevaccineerd worden”, zei minister van Volksgezondheid Thaddée Ndikumana van Burundi. Dat betekent dat Eritrea straks het laatste land op het continent is zonder vaccinatiecampagne.

In Afrika zag voorheen ook Tanzania niets in het gebruik van coronavaccins, maar dat veranderde na de dood van president John Magufuli. Zijn opvolger Samia Suluhu Hassan liet zich onlangs in het openbaar vaccineren nadat haar land een miljoen doses van het Janssen-vaccin had ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer