Cannabis mag in Rotterdam
De stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana (PMM) in Rotterdam mag sinds vrijdag als enige cannabis verstrekken aan patiënten die zeggen dat ze deze drug nodig hebben.
De stichting kreeg de vergunning bij wijze van uitzondering, vanwege de unieke positie die ze inneemt binnen het Rotterdamse coffeeshopbeleid. De stichting heeft jarenlang in alle openheid aangegeven met welke activiteiten zij zich bezighield. Daartegen is nimmer opgetreden.
Het aantal gebruikers dat bij PMM wiet koopt, is in een paar jaar gedaald van 5000 naar 500. „We wisten niet waar we aan toe waren; soms werden we wel gedoogd, dan weer niet”, zegt PMM-voorzitter G. de Zwaan. „Ook moesten we twee keer stoppen met de verkoop. De cannabis die in de apotheek verkocht wordt, is van slechte kwaliteit, dus veel mensen kopen hun wiet inmiddels in het illegale circuit.”
De Rotterdamse politiek steggelde al tijden over het afgeven van een vergunning aan de stichting. De gemeenteraad pleitte voor een gedoogbeschikking, maar het college ging niet overstag. Toen vorig jaar door de PvdA en D66 een motie werd ingediend om het college aan het werk te zetten, is de gemeente op zoek gegaan naar een oplossing.
Daarnaast werd de wietverkoop van stichting PMM sinds 1 september vorig jaar niet langer gedoogd, omdat de overheid de drugsverdragen van de Verenigde Naties (VN) begon te volgen. De gemeente had daardoor over de zaak geen bevoegdheden meer. Volgens de voorschriften van de VN is een Bureau Medicinale Cannabis opgericht dat de distributie van medicinale wiet organiseert en de kwaliteit controleert. De wiet is op voorschrift alleen bij apotheken verkrijgbaar.
Wel verbindt het college aan de vergunning aanvullende voorwaarden. De stichting dient zich te houden aan de landelijke justitiële gedoogcriteria. Overtreding daarvan zal onherroepelijk leiden tot een bestuurlijke of strafrechtelijke maatregel. De cannabis mag niet verkocht worden aan patiënten jonger dan 21 jaar, terwijl de verstrekking plaats- en persoonsgebonden is. Op het verkooppunt mogen geen horeca-activiteiten plaatsvinden en men moet zich houden aan de winkeltijden. Zodra stichting PMM vertrekt, kan er geen nieuwe coffeeshop op die plaats komen.
Er zal een begeleidingscommissie worden ingesteld die het verkooppunt in de gaten zal houden. Daarin zullen ook omwonenden zitting nemen.