Overzicht van Nederlandse werelderfgoederen op Unesco-lijst
VN-organisatie Unesco heeft maandag en dinsdag de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Koloniën van Weldadigheid en de Neder-Germaanse limes op de werelderfgoedlijst geplaatst. Hiermee staan twaalf Nederlandse iconen op de lijst, die in totaal zo’n 1100 werelderfgoederen telt.
De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid, met als doel de armen in de steden een beter bestaan te geven op het platteland. Er zijn nog zeven koloniën te zien, waarvan Frederiksoord, Veenhuizen, Wilhelminaoord en in het Belgische Wortel werelderfgoed zijn.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam die sinds 1996 op de werelderfgoedlijst staat. Samen vormen ze de Hollandse Waterlinies. De linies vertellen het verhaal van de verdediging van Holland. Zulke waterwerken, die zo goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens anders ter wereld.
De Neder-Germaanse limes is een gedeelte van de Romeinse limes in Nederland en Duitsland. Deze beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. De Neder-Germaanse limes maakt deel uit van de veel grotere grens van het Romeinse Rijk in Europa en Noord-Afrika. Hier stonden al delen van op de werelderfgoedlijst.
Schiereiland Schokland is als eerste Nederlandse werelderfgoed toegevoegd, in 1995. Mensen moesten dit eiland vaak verlaten vanwege de dreiging van overstromingen. De Ir. D.F. Woudagemaal uit 1920 is het grootste stoompompstation ooit gebouwd. Ook de Molens van Kinderdijk-Elshout, een netwerk van negentien windmolens, staan op de lijst
Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht behoort ook tot het werelderfgoed. Dit is een familiehuis, gebouwd in 1924, dat wordt beschouwd als een van de iconen van de Moderne Beweging in de architectuur. Verder staat Droogmakerij de Beemster op de lijst, in de 17e eeuw opgezet om het binnenwater De Beemster om te zetten in landbouwgrond.
Ook de Amsterdamse Grachtengordel, die is aangelegd in de 16e en 17e eeuw, is werelderfgoed. Deze werd gebouwd om het moerasland droog te leggen en zo het stadsgebied uit te breiden. De Van Nellefabriek in Rotterdam wordt gezien als een icoon van de 20e-eeuwse industriële architectuur. Ook het historisch deel van Willemstad op Curaçao, waar Nederlanders in 1634 een handelsnederzetting vestigden, staat op de lijst. Tot slot behoort ook de Waddenzee tot onder andere Nederlands werelderfgoed.