Economie

’Extraatjes’ voor oudere medewerkers op de helling

Werkgevers en werknemers moeten hun afspraken over ’extraatjes’ voor oudere medewerkers onder de loep nemen. Dat heeft werkgeversorganisatie AWVN vrijdag gezegd. Volgens de Commissie Gelijke Behandeling zijn zulke regelingen namelijk in strijd met de wet die leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer verbiedt.

ANP
19 November 2004 14:24Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

Bedrijven die ouderen seniorenverlof of extra vakantiedagen aanbieden, moeten die extraatjes daarom ook aan jongeren geven, blijkt uit twee uitspraken van de commissie. De oordelen vloeien voort uit de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd, die 1 mei dit jaar is ingegaan.

De Commissie Gelijke Behandeling bepaalde in september dat een handelaar in boeken en kaarten zijn werknemers van 45 jaar en ouder geen extra vakantiedagen mag geven. Volgens de commissie is bij de onderneming namelijk geen sprake van fsyiek zwaar belastende functies. Ook de extra vakantiedagen voor oudere werknemers bij spellenmaker Ravensburger mogen niet.

„Ondanks instemming van de vakbonden vindt de commissie de regelingen onwettig. Werkgevers en werknemers moeten dus andere afspraken maken", aldus een woordvoerder van de AWVN. De werkgeversorganisatie denkt op dit moment na over alternatieve regelingen die wel op goedkeuring van de Commissie Gelijke Behandeling kunnen rekenen. De AWVN vindt dat „de politiek zich moet afvragen of het streven naar gelijke behandeling hier niet te ver gaat", aldus de woordvoerder.

Ook VNO–NCW, de koepelorganisatie waar de AWVN lid van is, vindt het verstandig om ouderenregelingen te herzien. Volgens de ondernemersorganisatie werken de extraatjes stigmatiserend naar ouderen en zijn de maatregelen onnodig duur. Bovendien zijn de regelingen in veel gevallen onnodig, aldus G. Dolsma, secretaris sociale zaken van VNO–NCW.

De vakcentrale FNV bestrijdt dat. Volgens een woordvoerster passen de regelingen in een goed ouderenbeleid om uitval onder senioren tegen te gaan. Bovendien is het volgens de FNV nagenoeg onmogelijk een goede scheiding te maken tussen zware beroepen en andere vakken. „Het is daarom de vraag of de rechter de uitspraken van de Commissie Gelijke Behandeling gaat overnemen."

Overigens laat de commissie op dit moment de universiteit van Tilburg uitzoeken welke functies zwaar belastend zijn. Dat onderzoek moet deze maand zijn afgerond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer