Britten: ruim 6 procent besmette volwassenen kampt met Long Covid
Ruim 6 procent van de volwassenen in Groot-Brittannië kampt met langdurige gevolgen van een coronabesmetting. Het gaat om 3,2 miljoen personen die last hebben van het zogenoemde langdurige Covid, wat van invloed is op welzijn en werk.
Zes op de tien van de ondervraagden die aangaven langdurige Covid te hebben, zeiden dat de ziekte hun algemene welzijn schaadde. De helft stelde dat de aandoening het moeilijk maakt te werken, blijkt uit onderzoek van het Britse bureau voor de statistiek (ONS).
Volgens ONS zijn er steeds meer mensen met langdurige Covid gevonden die negatieve effecten melden. Er zijn meer gegevens nodig om te bepalen in hoeverre leeftijd, geslacht of handicap een rol spelen. Ook is er nog geen algemeen aanvaarde definitie voor langdurige Covid. Eerder deze week begon een studie om nieuwe diagnose- en behandelingsinstrumenten te ontwikkelen.
Langdurige Covid komt vaker voor in achterstandswijken. Leeftijd lijkt een andere belangrijke factor, waarbij mensen onder de 50 jaar een hoger risico lopen op blijvende effecten na een coronabesmetting. De verwachting is ook dat het meer jonge mensen zal schaden, het deel van de bevolking dat nog niet volledig is ingeënt tegen het virus.
Het zou het personeelstekort kunnen verergeren. Meer dan 120 wetenschappers waarschuwden al dat een generatie dreigt „die achterblijft met chronische gezondheidsproblemen en handicaps, waarvan de persoonlijke en economische gevolgen nog tientallen jaren voelbaar kunnen zijn.”
In Nederland schatte Patiëntengroep Long Covid Nederland het aantal langdurige Covid-patiënten onlangs op 100.000. Dat zou neerkomen op bijna 6 procent van het tot nu toe geregistreerde aantal besmettingen.