Animal Rights weet niet of ‘horrorkaas’ echt hier wordt verkocht
„Italiaanse horrorkazen in Nederlandse en Belgische supermarkten”, kopte dierenrechtenorganisatie Animal Rights dinsdag. Een dag later zegt de organisatie echter niet zeker te weten of de kaas waar de aanklacht om draaide echt hier in de schappen ligt. Supermarktketen Albert Heijn is ontstemd. „Had even bij ons gecheckt of we dat wel verkopen, voordat je het zo naar buiten brengt”, zegt een woordvoerster.
Animal Rights verspreidde dinsdag beelden van de Italiaanse actiegroep Essere Animali, waarop onder meer te zien was hoe een kalf op een Italiaanse melkveehouderij direct na de geboorte bij de moeder werd weggehaald en in een kruiwagen werd gegooid. In de begeleidende tekst stond dat de melk van het bedrijf wordt gebruikt voor Grana Padano-kaas, een Italiaanse kaassoort. Vervolgens werd onder meer Albert Heijn expliciet genoemd als een van de supermarkten waar de kaas zou worden verkocht.
Dat Albert Heijn Grana Padano verkoopt is correct, maar de supermarktketen laat weten dat die niet van de bewuste melkveehouderij afkomstig is. „Zanetti, de leverancier van de AH Grana Padano-kaas, kent zijn melkveehouders en verzekert ons dat deze melkveehouderij niet in zijn keten zit en geen zuivel van het in de video betrokken bedrijf afneemt”, aldus het bedrijf. Zanetti herkent althans het in beeld gebracht bedrijf niet. „De melkveehouders waar de leverancier mee samenwerkt, nemen hun verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn”, benadrukt AH.
Een woordvoerster van Animal Rights geeft toe dat niet is vastgesteld waar de kazen worden verkocht. Dat valt ook niet zomaar te achterhalen volgens de organisatie. Animal Rights vindt daarom dat de supermarkten dit moeten doen. „Die verantwoordelijkheid laten we bij de supermarkten.”
Als het klopt dat AH geen kaas verkoopt waar melk in zit van het bedrijf waar de beelden zijn gemaakt, is dat „heel fijn”, zegt de woordvoerster. Ze voegt eraan toe dat een „transitie naar plantaardige voeding” sowieso beter zou zijn en dat in de veehouderij structureel zaken misgaan „van stal tot slachthuis”.