Buitenland

Washington gaat opnieuw tellen

De Republikein Dino Rossi heeft de strijd om het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Washington met 261 stemmen op een totaal van 2,8 miljoen stemmen gewonnen.

Van onze correspondent
19 November 2004 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

Maandagavond lag Rossi voor met negentien stemmen. Dinsdag werd hij gepasseerd door zijn Democratische rivale Christine Gregoire die toen voorlag met 28 stemmen, maar woensdagavond liep Rossi toch weer uit. 261 stemmen op een totaal van 2,8 miljoen is minder dan 2000 stemmen verschil, dus moet er volgens Washingtons kieswet automatisch opnieuw worden geteld. Machinaal welteverstaan. Mocht een van beide partijen dan nog niet tevreden zijn met de uitslag, dan kan men alsnog beslissen om alle uitgebrachte stemmen nog eens stembiljet voor stembiljet met de hand te tellen. De partij die zo’n handtelling vraagt moet de kosten daarvan -700.000 dollar- betalen, tenzij de uitslag verandert. Dan betaalt de staat oftewel de belastingbetaler.

„Wij hopen dat wij er begin december uit zijn en de einduitslag kunnen bevestigen”, aldus Sam Reed, Washingtons minister van staat die verantwoordelijk is voor de verkiezingen. Zou de 45-jarige zakenman Rossi winnen, dan krijgt Washington voor het eerst in twintig jaar weer een Republikeinse gouverneur. Zijn tegenstandster is de 57-jarige minister van Justitie (van Washington), Christine Gregoire. In de presidentiële verkiezing gaf Washington overigens ruimschoots de voorkeur aan de Democratische kandidaat John Kerry.

De nauwkeurigheid van tellingen laat hier en daar blijkbaar te wensen over volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley. Zij ontdekten onregelmatigheden in drie districten in Florida, namelijk in Broward, Palm Beach en in Miami-Dade. Volgens de Berkeley-onderzoekers zouden daar 230.000 stemmen meer voor president Bush zijn uitgebracht dan mogelijk is volgens hun eigen exitpeilingen en volgens de kiezerregistraties. „Er is in deze districten duidelijk iets misgegaan met het elektronisch kiessysteem”, aldus professor Michael Hout die het onderzoek leidde. Aangezien president Bush Florida won met een meerderheid van 377.000 stemmen, is het niet waarschijnlijk dat een hertelling nog iets verandert aan die eindzege.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer