Extraatje voor ontvangers huursubsidie
Ontvangers van huursubsidie krijgen in december 30 euro uitgekeerd of krijgen in januari deze korting op hun huur. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van VROM donderdag gezegd.
Aanvankelijk liet de koepel van woningcorporaties Aedes weten dat het ging om een extraatje van 28 euro, betaald door de verhuurders. Volgens Aedes zijn de corporaties „niet doof voor oproepen in de politiek en niet blind voor de economische ontwikkelingen.” De vereniging verwijst naar een motie op initiatief van CDA-Tweede-Kamerlid Van Bochove, die opriep tot huurmatiging. De huren zijn daarna dit jaar daardoor met gemiddeld 2,9 procent verhoogd in plaats van met de voorziene 3,4 procent. Het extraatje betekent dat de gemiddelde huurstijging nu uitkomt op 2,2 procent. Deze eenmalige regeling kost de verhuurders -woningcorporaties en beleggers- 28 miljoen euro.
Er zijn ongeveer 1 miljoen huursubsidiegerechtigden. Aedes beroept zich erop dat de woningcorporaties met deze geste „weer eens laten zien dat de belangen van mensen met een krappe beurs hun ter harte gaan. Een extraatje in de dure decembermaand of in januari is mooi meegenomen voor deze groep mensen.”
Volgens Aedes zijn met het ministerie van VROM afspraken gemaakt over de uitbetaling. Het extraatje hing al langer in de lucht, sinds het akkoord tussen VROM, verhuurders en huurders over het matigen van de jaarlijkse huurstijging. Net als toen heeft de Woonbond, de vereniging van huurders, weinig waardering voor deze geste. Het gaat om een bedrag van niks als je het afzet tegen de door minister Dekker doorgevoerde korting op de huursubsidie van 12 euro per maand, aldus een woordvoerder.
Volgens de Woonbond was ook 30 euro toegezegd, in plaats van 28 euro. De woordvoerder van VROM bevestigde later dat dit het juiste bedrag is. Maandag licht het ministerie per brief de ontvangers in over dit extraatje. Volgens Aedes is de oorzaak van het verschil dat het werkelijke aantal ontvangers van huursubsidie en dus van het extraatje lager uitvalt dan aanvankelijk was berekend.
De Woonbond spreekt bovendien van „een opzetje voor het nieuwe huurbeleid” van minister Dekker van VROM. Het kabinet besprak deze plannen voor een liberaler huurbeleid vandaag.
Directeur Boerefijn van Aedes bestrijdt dit verband. Het tijdstip van de bekendmaking van het extraatje heeft naar zijn zeggen ook niets te maken met pogingen om vermeende tegenstribbelende CDA- en D66-bewindslieden te ’lijmen’.
Nederlands grootste verhuurmakelaar, Direct Wonen, constateert een daling in de vraag naar duurdere huurwoningen, die een huurprijs hebben vanaf 1300 euro. Het gaat om een afname van 7 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De vraag naar huurwoningen tot 1300 euro is juist toegenomen.
De gemiddelde huurprijs ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar is ongeveer gelijk gebleven op 1825 euro. Van alle woningzoekers zoekt 8 procent in dit segment. Typische huurders zijn 35-jarige mannen met een vast bruto-inkomen van meer dan 5000 euro per maand. Van de huurders is 59 procent alleenstaand of samenwonend.
De vraag naar huurwoningen tussen de 900 en 1300 euro is met 9 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook in dit segment constateert Direct Wonen een stabiele gemiddelde huurprijs: ongeveer 1065 euro per maand. Van alle huurders zoekt 16 procent in dit segment naar geschikte woonruimte. Typische huurders in deze categorie zijn 32-jarige mannen met een bruto-inkomen van 3400 euro, waarvan 47 procent samenwoont.
De vraag naar huurwoningen tot 900 euro is toegenomen met 15 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In dit segment bleven de prijzen stabiel, gemiddeld rond de 640 euro. De gewenste huurprijs van zoekers in dit segment ligt rond de 560 euro. 76 procent van alle woningzoekers zoekt in dit segment. De helft van hen is vrouw. Gemiddeld zijn deze huurders 29 jaar oud. Ze hebben een bruto gezinsinkomen van ongeveer 2000 euro per maand. Het gaat hier voornamelijk om eenpersoonshuishoudens.
Rotterdam vertoont opmerkelijke ontwikkelingen. Hier zijn de huren ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 11,6 procent gedaald. Ook Amsterdam laat een gemiddelde daling in prijs zien van 5,1 procent. In Eindhoven daalde de prijs met 4,7 procent en ook in Utrecht constateert Direct Wonen een prijsdaling van 1 procent. Opvallend is dat in Den Haag de huren met maar liefst 8,5 procent zijn gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2003. Bij Direct Wonen staan permanent zo’n 40.000 actieve woningzoekers ingeschreven.