Deltacommissaris wil waterbeheer standaard in bouwplannen
Waterbeheer moet standaard een rol gaan spelen in alle bouwplannen in Nederland. Water en bodem moeten leidend zijn in de ruimtelijke ordening om schade te voorkomen. Elke schop die de grond in gaat voor bouwwerkzaamheden moet waterrobuust en klimaatbestendig zijn, vindt Deltacommissaris Peter Glas. Volgens Glas zijn de waterproblemen waar Zuid-Limburg mee kampte een ondersteuning van het pleidooi van de waterschappen om veel meer rekening te houden met water, nu het vaker extreem droog is of extreem hard regent.
„We hebben drie jaar met grote droogte te maken gehad. Ik verwacht dat er extra geld vrijkomt om die droogteproblemen aan te pakken, zoals ik ook heb bepleit. Nu hebben we in Meerssen, Valkenburg en een deel van Roermond grote overstromingen gehad als gevolg van extreem veel en langdurige regen. Misschien moet er ook nog meer geld komen om Nederland te beschermen tegen hoogwater. Ik denk dat we nu goede argumenten hebben gezien om meer te investeren, als dat nodig zou zijn”, meent Glas.
Er is 400 miljoen euro per jaar beschikbaar om er tot 2050 voor te zorgen dat alle 3500 kilometer waterkering in Nederland op voldoende hoogte en sterkte komt. Het is de derde ronde dijkversterking na het hoge water van 1993 en 1995. Toen is 2,5 miljard euro geïnvesteerd om de dijken te versterken. „De derde ronde is gebaseerd op nieuwe berekeningen. Maar het klimaat verandert en misschien moeten we wel versnellen. Dat we bijvoorbeeld in 2040 al klaar willen zijn. Niks doen is geen optie, want dan zijn de gevolgen niet te overzien”, aldus Glas.
Glas ondersteunt het pleidooi van Antoin Scholten, voorzitter van de veiligheidsregio Limburg Noord, om tempo te maken met de Maaswerken, het verstevigen van de keringen in Limburg. „Er staan nog vijftien of zestien klussen op de planning. De dijken zijn niet onveilig, zo is nu wel gebleken, maar het karwei moet wel afgemaakt worden. We moeten nu niet verzaken, maar zonder vertraging doorgaan in goed overleg met aanwonenden van de Maasoevers.”
De provincie Limburg overwoog onlangs om de normen voor dijkversteviging verlagen. Glas is daar zeer op tegen. „We moeten de normen handhaven voor de veiligheid van iedereen. Het was de afgelopen dagen kantje boord. Ik denk dat de urgentie nu wel is doorgedrongen.”