Opinie

Weerwoord: Onnodige en gegronde vrees

Waar moeten we in de coronacrisis echt bang voor zijn?

​Ds. G. R. Procee
19 July 2021 15:47
„Noch het virus, noch het vaccin vormt het gevaar, maar dat wij onverzoend sterven en voor God verschijnen zonder bekleed te zijn met het bruiloftskleed van de gerechtigheid van Christus.” beeld ANP, Sander Koning
„Noch het virus, noch het vaccin vormt het gevaar, maar dat wij onverzoend sterven en voor God verschijnen zonder bekleed te zijn met het bruiloftskleed van de gerechtigheid van Christus.” beeld ANP, Sander Koning

Veel mensen ervaren de tijden waarin wij leven als bedreigend. Bijna anderhalf jaar geleden begon het coronavirus ons leven te ontwrichten. Er is onzekerheid over de herkomst van dit virus. Dat bewerkt onder de mensen een zekere angst voor wie hierachter zit. Daarnaast laten sinds enkele maanden mensen zich vaccineren ter bescherming tegen dit virus. Echter, ook dit wordt weer opgevat als een bedreiging.

Er is vrees dat het vaccin niet betrouwbaar is en dat er achterliggende krachten aan het werk zijn, die regeringen willen beheersen en feitelijk het wereldbestuur in handen willen nemen. Er is angst dat de wereldeconomie ineen zal storten en dat de wereldbevolking aanzienlijk minder talrijk moet worden.

Wat de situatie verergert, is juist het onbekende. Omdat die zogenaamde onbekende machten maar moeilijk gedefinieerd kunnen worden, wordt de angst alleen maar groter. Zo doemen allerlei samenzweringstheorieën op die mensen angst aanjagen.

Het is echter de vraag waar wij werkelijk voor moeten vrezen? Uiteindelijk niet voor een vaccin of een virus, of voor onbekende krachten, maar voor de toorn van God. Wij raakten het beeld van God in het paradijs kwijt en zijn verdorven geworden. We ontmoeten straks een heilige God. In plaats van voor vermeende ontwikkelingen in onze maatschappij te vrezen, horen wij juist God te vrezen. De Heere Jezus zei: „Ik zal u tonen, Wien gij vrezen zult: vreest Dien, Die, nadat Hij gedood heeft, ook macht heeft in de hel te werpen; ja, Ik zeg u, vreest Dien!” (Lukas 12:5)

Ons probleem is niet een virus of allerlei vermeende bedreigingen, maar dat wij bekleed moeten worden met de gerechtigheid van Christus. Dan kan een mens blijven staan, zelfs in de zwaarste tijden. Hij heeft immers gesproken: „En ziet, Ik ben met ulieden al de dagen tot de voleinding der wereld” (Mattheüs 28:20).

Nu kunnen mensen bezorgd zijn over de financiële markten, de aandelenkoersen, de rentepercentages en een machtsstrijd in deze wereld, maar uiteindelijk zal straks aan al deze zaken niet meer gedacht worden. Wel zal gedacht worden aan onze verhouding tot God. Daar krijgt elk mens mee te maken. Dat zal onze eeuwige bestemming bepalen.

Noch het virus, noch het vaccin vormt het gevaar, maar dat wij onverzoend sterven en voor God verschijnen zonder bekleed te zijn met het bruiloftskleed van de gerechtigheid van Christus. Het gevaar is dat ook kerkmensen worden afgeleid van deze werkelijkheid en men maar aanneemt dat het goed is tussen hen en de Heere. Zo kan een kerkmens worden beziggehouden met angst over zaken die niet de werkelijke bedreiging vormen. Onze drijfveer moet zijn om Christus te kennen en de kracht van Zijn opstanding in ons leven.

Nu is God bereid en gewillig om mensen te bekleden met Christus’ gerechtigheid. Want God gebiedt alle mensen alom dat zij zich bekeren tot God. De Heere Jezus voer op naar de hemel om bekering en vergeving van zonden te schenken. Want Hij leeft altijd om voor hen te bidden die door Hem tot God gaan.

De grote troost is dat Christus de dood heeft overwonnen. Voor hen die in Christus zijn, hoeft er geen angst te zijn voor wat er in deze wereld gebeurt. Gods kinderen zijn geborgen in de handpalm van Christus. De troost voor een kind van God is dat „onze Zaligmaker Jezus Christus de dood heeft tenietgedaan, en het leven en de onverderfelijkheid aan het licht gebracht door het Evangelie” (2 Timotheüs 1:10). Voor hen die in Christus begrepen zijn, is de dood een doorgang tot het eeuwige leven. Voor een kind van God ligt de dood achter hem en het leven voor hem. Christus verlost van onnodige angst en Hij leert ons de ware Godsvrees.

Hoe nodig is het dat wij in deze tijd behoedzaam zijn voor de zonde, die zich al meer opdringt, en niet voor allerlei complottheorieën. Laten wij beducht zijn voor alles wat scheiding maakt tussen Christus en ons. Laat ons levensdoel mogen zijn dat wij verlost worden van onze verdorvenheid en bekleed te worden met de gerechtigheid van Christus. Want: „Hoe groot is ’t goed dat Gij zult geven hem wiens oprechte geest op U betrouwt, U vreest” (Psalm 31:15 berijmd).

De auteur is emeritus predikant in de Christelijke Gereformeerde Kerken. Weerwoord gaat in op vragen die in deze tijd op christenen afkomen. > rd.nl/weerwoord

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer