Tuinexperimenten voor kinderen
Titel:
”Experimenteren in de tuin”
Auteur: Chris Maynard
Uitgeverij: Cantecleer, Baarn, 2001
ISBN 90 213 316 75
Pagina’s: 48
Prijs: € 11,80. Kikkervisjes vangen in de sloot lijkt iets voor Bartje en z’n tijdgenoten te worden. In de eeuw van het mailen, chatten en surfen kom je daar niet meer aan toe. Buiten bezig zijn met planten en dieren heeft momenteel misschien geen hoge prioriteit, maar is wel belangrijk voor lichaam en geest. Dat geldt ook voor kinderen. Daarom verscheen ”Experimenteren in de tuin”.
Chris Maynard lokt de jonge lezer met meer dan vijftig spannende proeven naar buiten. Hij schrijft: „Hoe kun je experimenteren in een gewone tuin? Daar heb je toch niet veel? Of wel? Als je er goed over nadenkt, is de tuin eigenlijk net een laboratorium van het leven. Zelfs op het kleinste stukje grond kun je dagen bezig zijn met plantkunde, dierkunde, weerkunde en nog veel meer (…).”
Appelpitje
Het boek ”Experimenteren in de tuin” is speels vormgegeven. De vele kleurenfoto’s zullen kinderen stimuleren om aan de slag te gaan. Met behulp van het eerste hoofdstuk ontdekken ze waar planten van groeien én waardoor ze het loodje leggen. De schrijver laat kinderen tomaten- of appelpitjes poten en verzorgen. Als er planten uit zijn gegroeid, krijgt de eerste geen water meer, wel licht. De tweede plant krijgt veel van allebei en de laatste krijgt wel regelmatig water, maar vangt weinig licht, aangezien er een emmer overheen staat.
Het is de bedoeling dat de jonge ’wetenschappers’ hun bevindingen nauwkeurig opschrijven. Wel jammer trouwens dat er in het stappenplan een woord is weggevallen. Er staat nu dat plant 1 water krijgt, hoewel je in de tekst leest dat dat juist niet de bedoeling is. Een beetje verwarrend, maar verder is het boek met zorg samengesteld. Net als in elk volgend hoofdstuk staat hierbij een gekleurd kadertje met een nadere toelichting. In hoofdstuk 1 bevat het kader een uitleg over fotosynthese.
Respect
Wortelkracht, zweven door de lucht, vogels kijken, een insectensafari, maar ook de werking van je eigen hersenen en je hartslag bijvoorbeeld komen aan bod. De proeven vormen in de eerste plaats een leuke en eenvoudige manier om plezierig en gezond bezig te zijn. Daarnaast bieden ze interessante informatie voor kinderen die naar de basisschool gaan.
De leerzame opdrachten zijn voorzien van symbolen die óf erop wijzen dat hulp van een volwassene geboden is, óf erop aandringen extra voorzichtig te zijn óf eraan herinneren dat je dieren met respect moet behandelen: „Ben je klaar met bestuderen, zet ze dan zorgvuldig terug op de plek waar ze vandaan kwamen.”