Rechtszaak tegen Awa (17) openbaar
De rechtszaak tegen de 17-jarige jongen die ervan wordt verdacht zijn vriendin in brand te hebben gestoken, is openbaar. Normaal gesproken zou de zaak achter gesloten deuren plaatsvinden, omdat Awa, zoals zijn bijnaam luidt, minderjarig is. Kinderrechter B. Dölle vindt echter dat het openbare belang „vrij groot is.”
Awa stond donderdag voor de eerste maal voor de rechtbank in Leeuwarden. Het betrof een pro-formazitting, omdat het psychologisch onderzoek naar de verdachte nog niet is afgerond. De inhoudelijke behandeling heeft zeer waarschijnlijk op 16 december plaats.
Volgens het openbaar ministerie had het slachtoffer liever een zitting achter gesloten deuren gezien. „Over de details van het letsel wordt daarom tijdens de behandeling weinig gezegd”, aldus persrechter H. Bosch. De verdachte stak in augustus zijn toenmalige 16-jarige vriendin in brand. Hij zou uit jaloezie hebben gehandeld. Ook wordt Awa verdacht van mishandeling van een 15-jarig meisje uit Marssum.
Het is nog onduidelijk of de verdachte als volwassene of als minderjarige wordt berecht. Dat wordt pas bij de uitspraak van de rechtbank bekend. Wel vindt de rechtbank de verdachte een volwassen type. „Hij woont niet meer bij zijn ouders. In de relatie met zijn vriendin was hij erg volwassen. En hij communiceerde zelf via internet over de zaak”, aldus Bosch.
Met dat laatste doelt hij ondermeer op een rapnummer. Nadat Awa in augustus werd opgepakt, bleek dat hij als zanger van rapgroep de L.O.R.D.S. in een rap die op internet circuleerde spijt betuigde voor zijn daden. Daarin zong hij onder andere: „Ik heb verdriet, ik heb spijt, schatje ik wil je niet kwijt… Het beste wat ik kan doen is zelfmoord…”
Ondanks de spijtbetuiging bedreigde de verdachte zijn ex-vriendin vanuit een jeugdinrichting in Zeist, waar hij vastzit. Behalve poging tot moord dan wel poging tot doodslag wordt Awa daarom ook het plegen van bedreigingen ten laste gelegd.
Hoe het met de slachtoffers van Awa is, wil het OM niet zeggen. Mogelijk wordt door de meisjes of een van hen een ”victim impact statement” afgelegd. Dat is een schriftelijke reactie van slachtoffers die tijdens de rechtszaak volledig of gedeeltelijk wordt voorgelezen.