Schadeafhandeling Limburg gaat volgens verzekeraars lang duren
Het gaat waarschijnlijk nog een tijd duren voordat duidelijk is hoe groot de schade is van het noodweer in Limburg, en die ook afgehandeld kan worden. Daarvoor moet het water namelijk eerst zakken en moeten panden eerst drogen, zegt Johan van den Berg. Hij is directeur van de Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten.
In samenwerking met onder andere de brandweer zetten de coördinatoren van Salvage naar eigen zeggen alles op alles om de schade aan gebouwen en inboedel zoveel mogelijk te beperken. Salvage heeft onder meer de brandweer ondersteund bij een omgevallen boom op een huis en gezorgd voor overnachtingen van mensen die niet meer thuis konden slapen. Ook zijn er containers gestuurd voor het weghalen van spullen die zijn beschadigd en is het aantal coördinatoren in de regio sinds woensdagavond opgeschaald.
Van den Berg legt uit dat tijdens hun werkzaamheden het water bleef komen. „Op dit moment is het dan ook verstandig om te wachten totdat het water zakt. Pas dan kan er door de brandweer en reconditioneringsbedrijven effectief gepompt worden.” Deze bedrijven beoordelen dan ook wat hersteld of gereinigd kan worden en wat verloren is gegaan. „Een bankstel dat 1,5 dag in het water heeft gestaan is bijvoorbeeld nauwelijks te herstellen.”
De directeur verwacht dat de doorlooptijd van de schadeafhandeling lang zal duren vanwege de droogtijd van beschadigde panden. Goed drogen is volgens hem een voorwaarde voor blijvend goed herstelwerk. Zijn stichting kan nog geen uitspraken doen over het aantal meldingen dat is binnengekomen. Eerder op de dag stelde verzekeraar Interpolis sinds dinsdagavond al ruim vierhonderd meldingen te hebben binnengekregen van schade door wateroverlast in vooral Limburg. Interpolis kon nog niks zeggen over de hoogte van het schadebedrag.
Veel verzekeraars dekken de schade aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg, meldden Salvage en het Verbond van Verzekeraars in een gezamenlijke verklaring. Dit geldt ook voor auto’s die casco of allrisk verzekerd zijn. Ook schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit valt over het algemeen onder de polisvoorwaarden.