„Europese economie wordt met plannen eerlijk, groen en concurrerend”
De Europese klimaatplannen leveren wisselende reacties op. Er zijn positieve geluiden, maar er klinkt ook kritiek.
Frans Timmermans, verantwoordelijk voor de uitvoering van de Europese Green Deal, is in zijn nopjes met de plannen. „De komende tien jaar is allesbepalend in de strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrises. De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen vastgesteld en we presenteren nu hoe we deze doelstellingen kunnen verwezenlijken. Het vergt aanzienlijke inspanningen in elke sector en elke lidstaat om een groene en gezonde toekomst voor iedereen waar te maken. De transitie van Europa zal eerlijk, groen en concurrerend zijn.”
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn zeer positief over Timmermans plannen. „De nieuwe klimaatplannen van de Europese Commissie gaan helpen om Europa versneld klimaatneutraal te maken en zorgen voor een eerlijker speelveld in de EU. Wij zien dat het sneller moet en deze plannen bieden daarvoor een goed vertrekpunt.”
Volgens Ed Nijpels, voorzitter van het voortgangsoverleg van het Klimaatakkoord, betekenen de EU-plannen werk aan de winkel voor aan de formatietafel. Tegen NU.nl zegt hij: „De minimale opbrengst van de kabinetsformatie moet zijn dat Nederland zich voor 2030 tot doel stelt om ook hier de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te verlagen, wetende dat dat een compromis is, en dat landen als Denemarken, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk ook dan nog steeds veel sneller en verder gaan dan wij.”
Rem
Milieuorganisaties reageren positief op de plannen. Al kraakte Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie van Greenpeace, ook een kritische noot. „De wetenschap beweert inmiddels dat er in 2030 al 65 procent minder uitstoot moet zijn. Het voelt nu toch als een auto die met 180 op een muur afrijdt, waarvan de rem is gevonden maar nog niet wordt ingetrapt.”
De SGP voelt weinig voor het hele pakket en is beducht voor het „rondpompen” van geld. „Het is te veel, te snel en te veel wensdenken”, oordeelt Bert-Jan Ruissen onomwonden. „Het is prima om een sprong te maken, maar niet zo ver dat we onze enkels breken. Kunnen burgers en bedrijven dit wel opbrengen? Of geldt voor hen: groen doen, maar rood staan?”
Ook binnen het Europees Parlement is er kritiek. „De bedoelingen zijn vast goed”, zegt CDA’er Esther de Lange, kopstuk van de machtige christendemocraten. „Maar het is nog maar de vraag of het voorgestelde fonds daadwerkelijk bij die gezinnen terechtkomt die de steun het hardst nodig hebben.”