Waterpeil riviertjes Geul en Gulp baren hulpdiensten zorgen
De hulpdiensten maken zich zorgen over de snelle stijging van het waterpeil van twee riviertjes in Zuid-Limburg, de Geul en de Gulp. Ze dreigen te overstromen en daardoor lopen enkele campings bij Wijlre en onder meer een verzorgingscentrum gevaar. „We zijn alert”, zei een woordvoerder van de brandweer.
Sinds dinsdag kampen grote delen van Zuid-Limburg met grote wateroverlast. De Geul en de Gulp bedreigen nu met name de plaatsen Wijlre, Gulpen, Wittem, Schin op Geul en Valkenburg, aldus de brandweer.
De hulpdiensten hebben woensdag rond 14.00 uur het hoogste alarm gegeven. Dat betekent dat burgemeester Annemarie Penn van Maastricht als voorzitter van de Veiligheidsregio alle hulpacties aanstuurt, zei een woordvoerder van de brandweer. „Dat heeft te maken met de dreiging die uitgaat van Gulp en Geul”, zei hij. „Daardoor kunnen meerdere gemeenten tegelijk getroffen worden.”
De woordvoerder zei dat dinsdag in twee uur tijd 172 mensen het noodnummer 112 belden, de meesten over wateroverlast. En dat is niet de bedoeling, zei hij. De brandweer vraagt mensen alleen in levensbedreigende situaties 112 te bellen, en bij wateroverlast de gemeente of het probleem zelf op te lossen.
De hulpdiensten coördineren de acties vanuit het politiebureau in Maastricht. De boeren is gevraagd alle vee uit de uiterwaarden weg te halen. „De Maas stijgt ook, de uiterwaarden lopen onder”, zei de woordvoerder.
De uitbaters van de bed and breakfast in de Oliemolen in Heerlen staat het water letterlijk tot aan de lippen. De Caumerbeek trad dinsdag buiten haar oevers. „Die loopt nu dwars door het pand heen”, zei Frank Reesink uit Huizen, die zijn ouders te hulp schoot. „Alles is kapot. Er is voor tonnen schade. Meubels drijven rond, de keuken is stuk, de auto stond volledig onder water. Het is met geen pen te beschrijven. Mijn ouders moesten zich dinsdag zwemmend in veiligheid brengen, het water staat hier 1.80 meter hoog.”
Ook in de omgeving van de historische Oliemolen staan huizen blank. „Toen mijn ouders hier 20 jaar geleden kwamen, was de molen aan de beek een wrak. Ze hebben het rijksmonument helemaal opgeknapt. Nu kunnen ze van voren af aan beginnen.”