Binnenland

OVV: eisen brandveiligheid meubilair in Nederland onvoldoende

Nederland blijft flink achter bij andere Europese landen als het gaat om de brandveiligheid van meubilair. In diverse landen worden eisen gesteld aan de brandveiligheid van meubels, in Nederland geen enkele. En dat terwijl de meeste meubels gevuld zijn met zeer brandgevaarlijk kunststofschuim.

ANP
14 July 2021 13:24Gewijzigd op 14 July 2021 13:27

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een woensdag gepubliceerd rapport naar aanleiding van de fatale flatbrand in Arnhem in de nieuwjaarsnacht van 2020. Hierdoor kwamen twee mensen om het leven. Een tweede belangrijke conclusie is dat er maar één beschikbare vluchtroute was, en juist daar woedde de brand. De veiligheid van woongebouwen dient daarom verbeterd te worden, aldus de OVV.

De brand ontstond door vuurwerk dat terecht kwam op in een bankstel dat illegaal in de entreehal van de flat stond. Een gezin met jonge kinderen kwam vast kwam te zitten in de lift. Vader en zoontje kwamen om het leven. Zij stikten door de enorm giftige rook die bij de brand van het bankstel vrijkwam.

Het bankstel dat in de entreehal van de flat was neergezet, was ook gevuld met het licht ontvlambare kunststofschuim. De brand ontwikkelde zich vervolgens snel en veroorzaakte veel en giftige rook. In een aantal Europese landen worden daarom eisen gesteld aan de brandveiligheid van meubilair. „De Onderzoeksraad voor Veiligheid roept de Nederlandse overheid op zich aan te sluiten bij deze landen en eisen te stellen aan de brandveiligheid van meubilair”, schrijft de OVV.

De brand is veroorzaakt door twee jongens - destijds 12 en 13 jaar oud - die kort na middernacht vuurwerk hadden afgestoken in het portiek van de flat aan het Gelderseplein. De rechtbank Arnhem oordeelde eind juni vorig jaar dat deze jongens wel schuldig waren aan de brand, maar ze kregen geen straf. De rechtbank vond dat de jongens wel aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend hadden gehandeld, maar dat niemand erbij wint als ze daarvoor een straf opgelegd krijgen. De officier van justitie had werkstraffen van 60 uur geëist.

Crisislab, een onderzoeksinstituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen, concludeerde vorig jaar al dat de flat brandveilig was. Het onderzoek gebeurde op verzoek van de flatbeheerder, woningcorporatie Vivare.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer