Rijkswaterstaat: geen pleziervaart op de Maas
Rijkswaterstaat adviseert recreatievaarders om de komende dagen niet over de Maas te varen. Het water in de regenrivier kan heel snel stijgen, waardoor een sterke stroming ontstaat. Dat gebeurt altijd bij hoogwater, maar hoge waterstanden zoals nu komen in de zomer maar zelden voor en daarom zijn de vaarweggebruikers er niet aan gewend, aldus Rijkswaterstaat.
Volgens de Unie van Waterschappen kan de Maas woensdag een stand bereiken die sinds 1980 niet meer in de zomer is voorgekomen. Als het water doorstijgt naar een afvoer van 1500 kubieke meter per seconde, wat niet uitgesloten is, is dat voor het eerst in 110 jaar.
De Maas krijgt water uit Frankrijk en de Belgische Ardennen. Daar wordt woensdag en donderdag nog heel veel regen verwacht, waardoor de waterstand van de Maas heel snel kan veranderen. Ook zijn alle stuwen gestreken, waardoor er nog meer stroming ontstaat. De snelstromende rivier voert ook veel takken en rommel mee, wat in de schroef van schepen terecht kan komen.
Rijkswaterstaat wil dat pleziervaarders in de haven blijven liggen. Daar moeten ze goed op de scheepvaartberichten voor de Maas letten, want als er stuwen worden gestreken kunnen aangemeerde schepen klem komen te zitten onder een steiger. Recreatievaarders die naar het zuiden willen afzakken moeten via de Brabantse kanalen varen, aldus de dienst.
De grote rivieren Rijn, Waal en IJssel bereiken rond het weekend een hoge waterstand door smeltwater uit de Alpen en regenval in Zuid-Duitsland. Uiterwaarden lopen vanaf woensdag al onder water. Schippers moeten hier goed op ondergelopen plekken letten, die heel ondiep zijn. Ook in de grote rivieren ontstaat sterke stroming en zal veel rommel ronddrijven, waarschuwt Rijkswaterstaat.