Binnenland

Kamer komt particuliere ’grijze rijders’ niet tegemoet

De Tweede Kamer is er niet in geslaagd het eens te worden over een overgangsregeling voor gedupeerde particulieren die in 2005 hun financiële voordelen van het grijs kenteken zien verdwijnen. De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 bereikten donderdag tijdens de behandeling van het Belastingplan 2005 geen akkoord over de financiële dekking.

ANP
18 November 2004 21:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Een regeling voor particulieren met grijs kenteken strandde uiteindelijk op 5 euro. Het CDA gaf aan dit bedrag niet weg te willen halen bij lage inkomens. Er lag een voorstel van de SGP om van de verhoging van de algemene heffingskorting, een belastingvoordeel voor iedereen, in 2005 5 euro af te halen. Latere jaren zou dat 3 en 2 euro kunnen zijn. Op die manier zou ruim 200 miljoen euro vrijgemaakt kunnen worden voor een overgangsregeling.

CDA–Kamerlid Van Vroonhoven verwees naar een uitspraak van de CDA–achterban, vorige week op het CDA–congres, meer oog te hebben voor de minima. Het grijs kenteken krijgt daarom geen voorrang, aldus het CDA. „We stellen op dit moment andere prioriteiten", zei Van Vroonhoven. VVD en D66 waren bereid wel in te stemmen met het SGP–plan, aldus bronnen.

De afgelopen dagen hadden alle oppositiepartijen al tevergeefs bij staatssecretaris Wijn (Financiën) aangedrongen op een overgangsregeling. Het kabinet wil het grijs kenteken alleen in stand houden voor ondernemers en gehandicapten met een aangepaste auto. Particulieren hebben volgens Wijn lange tijd van de voordelen kunnen profiteren, maar hebben altijd geweten dat dat niet de bedoeling was. Zij krijgen volgend jaar te maken met een fors hogere wegenbelasting. Donderdag protesteerden ongeveer veertig ’grijze rijders’ in de Kamer.

Ingewijden gaven donderdag desondanks aan dat ook Wijn uiteindelijk bereid was een overgangsregeling te maken. Voorwaarde was wel dat de coalitiepartijen op een lijn zouden zitten. Dat gebeurde, aan het einde van het ruim 20 uur durende debat, niet.

De Kamer schaarde zich verder achter de belastingmaatregelen van het kabinet. De belangrijkste daarvan is de verlaging van de vennootschapsbelasting, de winstbelasting voor bedrijven, van 34,5 procent naar 31,5 procent. In de ogen van Wijn moet hiermee Nederland voor bedrijven weer een stuk aantrekkelijker worden als vestigingsplaats.

Om de verlaging te kunnen financieren verdwijnt onder meer het grijs kenteken voor particulieren en gaan de energiebelastingen voor het bedrijfsleven omhoog. De coalitiepartijen verzachtten nog wel iets de ’pijn’ voor het midden– en kleinbedrijf, door de verhoging te beperken tot 300 miljoen euro.

Behalve de verlaging van de vennootschapsbelasting gaan in 2005 onder meer de algemene heffingskorting, de ouderenkorting en de aanvullende kinderkorting omhoog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer