Synode Kerk van Engeland verdeeld over maatregelen tegen racisme
De synode van de anglicaanse Kerk van Engeland vergadert dezer dagen, onder meer over een gevoelig rapport over racisme binnen de kerk. Niet alle voorgestelde maatregelen haalden de eindstreep.
Dat er een racismeprobleem bestaat binnen de Britse Anglicaanse Kerk, daarover waren de meeste afgevaardigden het wel eens. Op de synodetafel lag vrijdag een uitgebreid rapport over racisme, getiteld ”Van weeklagen naar actie”. Al na de verschijning van het document in april erkende Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, dat etnische minderheden binnen de Kerk van Engeland zijn „getreiterd, genegeerd en uitgesloten.”
Het rapport leverde 47 concrete voorstellen om dit probleem te bestrijden. Juist over die acties liepen de meningen wel uiteen. Hoewel veel voorstellen werden overgenomen, bleek dat de Archbishops’ Council –een uitvoerend orgaan van de kerk– adviseert tegen doorvoering van een van de belangrijkste acties uit het rapport. Het voorstel was om 42 betaalde antiracismefunctionarissen aan te stellen, een voor elk bisdom. Het voorstel is in de huidige vorm echter te duur, stelt de raad, juist in een tijd waarin de Anglicaanse Kerk drastisch moet bezuinigen.
Leden van de antiracismecommissie zijn „diep geschokt en teleurgesteld”, schrijft The Guardian. Priester Sonia Barron drong aan op herziening van het besluit: „Als we het nu niet doen, wanneer dan wel?”
De synode sprak uitvoerig over de invoering van een nieuw systeem voor de verkiezing en aanstelling van bisschoppen. Veranderingen in de huidige manier van werken worden noodzakelijk geacht om meer diversiteit in de kerk te krijgen.
Tijdens de zitting zaterdag bleek de coronacrisis een aanzienlijke impact te hebben op de Anglicaanse Kerk. Zeker een kwart van de gemeenten zag in de eerste helft van 2021 de inkomsten met meer dan 10 procent dalen ten opzichte van 2020 – terwijl ook vorig jaar al forse dalingen zichtbaar waren. Meer dan 2000 banen in Engelse kathedralen gingen verloren door de crisis.
Uitbundig
Kritiek klonk er tijdens de synode op de „uitbundige financiële levensstijl” van bisschoppen. De gemiddelde bisschop kost de kerk jaarlijks meer dan 200.000 pond per persoon, inclusief het onderhoud aan de vaak grote huizen. „Het is tijd dat bisschoppen stoppen met leven als koningen en koninginnen terwijl de Kerk van Engeland failliet gaat”, zei synodelid Sam Margrave.
De synode vergadert online vanwege de coronamaatregelen. Veel onderwerpen worden besproken door middel van een presentatie, waarna –soms kort– de gelegenheid bestaat om vragen te stellen. The Guardian citeert kritiek van synodeleden op deze manier van werken: over lastige thema’s als racisme en gender zou zo geen open debat mogelijk zijn.
De anglicaanse kerkvergadering zou zich ook buigen over het inzegenen van huwelijken van mensen van gelijk geslacht. Een uitgebreide bespreking van dit onderwerp werd echter uitgesteld omdat het synodebestuur vond dat dit onderwerp beter ‘fysiek’ dan online kan worden besproken.
De synodevergaderingen van de Anglicaanse Kerk begonnen vrijdag en worden maandag afgesloten.