live
Binnenland

Frankrijk eist gezondheidspas vanaf augustus voor restaurant

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen neemt in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie12 July 2021 07:49

Advertentie

Frankrijk eist gezondheidspas vanaf augustus voor restaurant

Voor een bezoek aan een bar of restaurant in Frankrijk moet met ingang van augustus met een gezondheidspas worden aangetoond dat de drager geen corona heeft. De pas is ook nodig in de trein of in het vliegtuig, kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan in een toespraak.

De pas is al vanaf 21 juli vereist als iemand een evenement wil bezoeken met meer dan vijftig personen. Met de pas wil de regering de nieuwe golf besmettingen door de Delta-variant terugdringen.

BFM TV: Frankrijk wil coronavaccin voor zorgpersoneel verplichten

De Franse regering wil coronavaccinaties verplichten voor zorgmedewerkers, meldt de Franse nieuwszender BFM TV. De regel is nog niet officieel aangekondigd, maar om 20.00 uur zal de Franse president Emmanuel Macron het land toespreken.
Met de verplichte vaccinatie volgt de regering het advies van de Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS). De HAS had zaterdag aangeraden om de verplichting zo snel mogelijk in te voeren.

Ook het gebruik van de gezondheidspas, de Franse evenknie van de Nederlandse CoronaCheck-app, moet worden verlengd. Met zo’n gezondheidspas kunnen mensen naar festivals, sportwedstrijden en andere evenementen met meer dan duizend bezoekers.

Israël begint met derde coronaprik bij zwak immuunsysteem

Israël is begonnen met het toedienen van een derde coronaprik aan patiënten met een bijzonder zwak immuunsysteem. Dergelijke kwetsbare personen kunnen zich voor een derde keer laten vaccineren met Pfizer/BioNTech of een ander RNA-vaccin omdat zij een hoger risico lopen ernstig ziek te worden. Het gaat onder anderen om kankerpatiënten die chemotherapie krijgen.

Volgens de autoriteiten zijn er steeds meer aanwijzingen dat mensen met een kwetsbaar afweersysteem „geen bevredigend niveau van antilichamen” ontwikkelen na twee doses van het vaccin. De hoop is nu dat er na een derde inenting wel voldoende antilichamen ontstaan.

Ondanks een snelle en massale vaccinatiecampagne ziet Israël het aantal coronabesmettingen weer snel toenemen door de oprukkende Delta-variant. Door een overeenkomst met de farmagigant Pfizer kon ruim de helft van de bevolking worden ingeënt met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Bij de volwassenen gaat het om 85 procent.

Pfizer kondigde onlangs aan in augustus in de Verenigde Staten noodtoestemming aan te vragen voor een derde, zogenoemde boosterdosis voor iedereen. Volgens de firma kan het de bescherming flink verhogen.

Ruim 18 miljoen coronaprikken, inenten gaat langzamer dan in juni

Het aantal toegediende vaccinaties tegen het coronavirus is gestegen tot boven de 18 miljoen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag gemeld. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken.

Het vaccinatieprogramma verloopt iets langzamer dan voorheen. Het duurde zes dagen om een miljoen prikken te zetten. Op 6 juli kondigde De Jonge aan dat het aantal inentingen de 17 miljoen had bereikt. Vijf dagen eerder, op 1 juli, meldde de minister dat de grens van 16 miljoen prikken was gepasseerd. Vijf dagen daarvoor was dat aantal 15 miljoen.

Volgens het coronadashboard zijn vorige week ongeveer 1,37 miljoen prikken gezet. Dat zou het laagste aantal sinds eind mei zijn. Het prikrecord is van begin juni. In de week van 7 tot en met 13 juni werden bijna 1,7 miljoen mensen gevaccineerd.
Tot aan vorige week hadden bijna 11 miljoen mensen een eerste dosis gekregen. Onder hen zijn een half miljoen tot een miljoen mensen die het vaccin van Janssen hebben gekregen en die dus na de eerste prik klaar zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met de nieuwste stand van zaken in de vaccinatiecampagne.

Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft net geen 80 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval een eerste prik gehad. Alleen in IJsland en België is de vaccinatiegraad nog hoger. Bijna 48 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd, en daarmee is Nederland elfde van de dertig landen op de lijst. Landen als Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk ontbreken in het overzicht.

Van Dissel ‘verhinderd’ voor technische briefing Tweede Kamer

RIVM-directeur Jaap van Dissel is dinsdag niet bij de technische briefing over corona in de Tweede Kamer. Hij is verhinderd, laat een woordvoerder van het RIVM weten.

Het is niet bekend waarom Van Dissel de bijpraatsessie niet kan verzorgen. Normaliter doet hij dit wel.

Tijdens de briefing zal onder meer gesproken worden over de sterke toename van het aantal besmettingen, nadat het kabinet per 26 juni de coronamaatregelen verregaand versoepelde. Dat werd besloten op basis van advies door het Outbreak Management Team (OMT). Van Dissel is daarvan de voorzitter. Demissionair premier Mark Rutte bood maandag excuses aan voor het te snel versoepelen van de maatregelen. Volgens hem was het „een inschattingsfout”.

Van Dissel wordt vervangen door Aura Timen, hoofd Landelijk Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, bevestigt een woordvoerder van de Tweede Kamer

Vakantiegangers wachten op uitslag, lab kan testen niet aan

Duizenden vakantiegangers wachten nog altijd op de uitslag van hun coronatest en meerdere reizigers hebben hun vlucht al gemist. Dat komt doordat het grote testbedrijf Lead Healthcare de explosieve groei aan testen niet aankan, meldt RTL Nieuws. Het bedrijf stopt tijdelijk met testen voor vakantiegangers.

Lead Healthcare heeft meer dan honderd testlocaties verspreid over het land. De laboratoria kunnen de uitslagen niet op tijd verwerken, zegt directeur David van Hartskamp. Daarom gaan de teststraten voorlopig dicht. Mensen die al een afspraak hebben mogen nog langskomen, maar nieuwe afspraken worden niet ingepland. „We moeten eerst orde op zaken stellen”, aldus Van Hartskamp.

Engeland zet aangekondigde coronaversoepelingen op 19 juli door

Vrijwel alle nog resterende coronamaatregelen in Engeland verdwijnen op 19 juli. De Britse regering heeft dat maandag besloten. De langverwachte en eerder uitgestelde versoepelingen waren een week geleden al aangekondigd door premier Johnson.

Mensen hoeven geen veilige afstand meer te houden en kunnen weer naar grote bijeenkomsten, nachtclubs en restaurants. Ook aan het thuiswerken komt een einde. Mensen zouden nog wel een mondkapje moeten dragen in het openbaar vervoer, aldus de Britse gezondheidsminister Javid.

Volgens de regering zijn de maatregelen mogelijk door het „succesvolle” vaccinatieprogramma, dat in het Verenigd Koninkrijk vroeger begon dan in andere landen. Inmiddels is 65 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd. Wel worden door de zeer besmettelijke Delta-variant weer tienduizenden coronabesmettingen per dag gemeld.

Ziekenhuizen voorzien meer drukte door toename coronabesmettingen

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen, door het toenemende aantal coronagevallen en door het vaker voorkomen van de Delta-variant van het coronavirus.

Volgens het LCPS is er sprake van een trendbreuk sinds vrijdag. Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 5 juli. Op basis van hun prognoses verwacht het LCPS dat dit aantal nog verder gaat stijgen.

RIVM noteert 8522 nieuwe coronabesmettingen

Tussen zondag- en maandagochtend hebben 8522 mensen een positief resultaat gekregen op een coronatest. Dat zijn er meer dan vijf keer zoveel als vorige week maandag. Toen was de huidige stijgende lijn al ingezet en noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1521 meldingen van positieve tests.

Het aantal van maandag ligt iets lager dan dat van zondag, toen het er volgens gecorrigeerde cijfers 9369 waren. Zaterdag noteerde het instituut 10.281 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 25 december.

De regio Amsterdam-Amstelland is met 1407 nieuwe gevallen in de afgelopen 24 uur veruit de grootste coronabrandhaard van het moment. De meeste van die besmettingen werden geconstateerd in de hoofdstad zelf: 1154. Het waren er zondag nog meer: 1331. Zulke hoge aantallen zijn sinds het begin van de coronacrisis nog niet voorgekomen.

Rotterdam volgt met 443 positieve testen, in Groningen waren het er 436. In Utrecht kregen 411 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen, in Breda 289.

Door de explosieve toename van het aantal besmettingen is het zevendaags gemiddelde gestegen tot 6619. Een week geleden lag dit gemiddelde nog onder de duizend. Het is dus ruim verzesvoudigd in een zeer kort tijdsbestek. De stijging volgde op versoepelingen in onder meer het nachtleven. Die vielen samen met de opmars van de Delta-variant van het virus, die volgens het RIVM 40 tot 60 procent besmettelijker is dan de Alfa-variant (eerder bekend als Britse variant) en nu de meeste coronagevallen veroorzaakt.

Het RIVM registreerde in het afgelopen etmaal slechts één aan corona gerelateerd sterfgeval.

Advertentie

De Jonge: blijf zoveel mogelijk thuis na risicovol contact

Mensen die vorige week „risicovol contact” hebben gehad wat betreft corona, worden dringend opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, weinig mensen te zien en zich te laten testen. Iedereen die bijvoorbeeld een feestje of barbecue heeft gehad of is uitgegaan moet extra opletten, waarschuwt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Het aantal besmettingen loopt razendsnel op, nadat het kabinet per 26 juni veel coronaregels losliet. Tijdens het uitgaan kon men met een toegangstest een kroeg of nachtclub in zonder afstandsregels, maar dat systeem bleek niet waterdicht.

Duizenden jongeren raakten besmet. Velen van hen zijn nog niet volledig gevaccineerd. Het gevaar is nu dat ze anderen aansteken in andere leeftijdsgroepen. De Jonge wil voorkomen dat corona „door de generaties heen gaat lopen”.

Volgens hem is het testen voor toegang in een gecontroleerde setting uitgeprobeerd, maar in een ongecontroleerde setting toegepast. Ook wordt opnieuw gekeken naar de rol van de besmettelijkere Delta-variant van het virus in het toegangstesten. „De lessen die we moeten trekken zijn: wat is verantwoord om te doen en in welke setting is het wel en niet toepasbaar”, aldus De Jonge.

Demissionair premier Mark Rutte zei maandag vooralsnog „goede hoop” te hebben dat de opnamecijfers in de ziekenhuizen zullen meevallen. Wel erkent hij dat de huidige stijging van het aantal coronagevallen effect zal hebben op de ziekenhuisbezetting.

Excuses van Rutte

Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. „Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor.”

Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken. „Dat was niet onze beste persconferentie.” Volgens Rutte waren ze in de aanloop ernaartoe te druk met het nadenken over de maatregelen en waren hij en De Jonge daardoor niet goed voorbereid.

Het kabinet kondigde vrijdag weer aanscherpingen van het coronabeleid aan, onder meer wegens de snelle opmars van de Delta-variant van het virus.

Brussel vraagt Malta opheldering over weren niet-gevaccineerden

De Europese Commissie wil opheldering van de regering van Malta over het weigeren van niet-gevaccineerde bezoekers. Vanaf woensdag komen vakantiegangers of zakenreizigers die niet volledig tegen Covid-19 zijn ingeënt het eilandstaatje in de Middellandse Zee niet meer in, ook niet als ze een recent negatief testresultaat kunnen overleggen of bewijzen dat ze antilichamen hebben - zoals met de coronareispas, zoals die in ons land in de CoronaCheck-app is te vinden.

Jongerencampings streng op negatieve coronatest

Jongerencampings zoals Appelhof en Terpstra op Terschelling en Duin en Strand in Renesse controleren streng of hun jonge gasten een negatieve coronatest kunnen laten zien. „Je bent alleen welkom op de camping met een groene QR-code in je CoronaCheck-app of een negatief bewijs op papier. Daarover hoef je niet te bellen of te mailen”, waarschuwt Appelhof sinds zondag. Aanleiding voor de waarschuwing zijn de corona-uitbraken die zich de laatste weken vooral onder jongeren voordoen en die voor aangescherpt kabinetsbeleid hebben gezorgd.

Drogisterijen: Meer coronazelftests verkocht, soms uitverkocht

De afgelopen week zijn er in Nederland meer coronazelftests verkocht. Dat zeggen Kruidvat, Trekpleister en Etos, die de producten verkopen. In sommige winkels was de voorraad op momenten uitverkocht.

„We merken dat de vraag sinds begin vorige week is toegenomen, parallel met de toename van het aantal besmettingen”, zegt een woordvoerster van Kruidvat en Trekpleister. „Het kan zijn dat de voorraad in bepaalde winkels op is.” Ze benadrukt dat er genoeg aanbod is in de markt en dat de voorraad eind deze week overal weer op peil moet zijn.

Kinderen geboren in 2009 kunnen coronaprik inplannen

Kinderen die in 2009 geboren zijn, kunnen een afspraak inplannen voor een coronavaccinatie. Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zondag weten via Twitter.

Lichte daling in coronagevallen, RIVM meldt 9398 positieve tests

Na een aantal dagen van flinke stijging zijn er afgelopen etmaal weer iets minder coronagevallen gemeld. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9398 meldingen van positieve tests. Een dag eerder waren dat er 10.306, het hoogste aantal sinds 25 december.

ING: 28 miljard euro ‘gedwongen’ gespaard tijdens coronacrisis

De tegoeden op Nederlandse bankrekeningen zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis met 52 miljard euro gestegen, een recordbedrag. Gemiddeld is dat meer dan 6500 euro per huishouden. Dat meldt ING op basis van onderzoek. Volgens de bank werd van dat bedrag circa 28 miljard euro „gedwongen” gespaard, omdat vanwege de lockdowns dat geld niet kon worden uitgegeven aan bijvoorbeeld etentjes in restaurants of buitenlandse vakanties.

Volgens ING komt het in totaal neer op gemiddeld 3,5 miljard euro per maand, een „ongekend grote stijging”. Zonder de coronacrisis zou de netto-inleg op bankrekeningen maandelijks gemiddeld rond de 2,2 miljard euro zijn geweest. Dat geld komt dan door bijvoorbeeld stijgende inkomens.

90-jarige Belgische besmet ‘met twee virusvarianten tegelijk’

Een 90-jarige vrouw uit België die eerder stierf aan het coronavirus was tegelijkertijd besmet met zowel de Alfa- als de Beta-variant, hebben Belgische onderzoekers zondag bekendgemaakt. Dit zeldzame fenomeen wordt volgens hen mogelijk onderschat.

De niet-gevaccineerde vrouw, die alleen woonde en thuisverpleging kreeg, werd in maart opgenomen in het ziekenhuis in Aalst na een aantal valpartijen. Ze testte dezelfde dag positief op Covid-19. Hoewel haar zuurstofgehalte aanvankelijk goed was, verslechterde haar toestand snel en vijf dagen later stierf ze.

Eerste coronadode dit jaar in Australië

Australië heeft zondag de eerste coronadode van 2021 gemeld. Met 77 nieuwe gevallen werd er ook een recordaantal besmettingen voor dit jaar geregistreerd in de staat New South Wales (NSW) dat te maken heeft met een uitbraak van de zeer besmettelijke Delta-variant.

Duitse coronacijfers blijven laag ondanks stijging

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is voor de vijfde dag op rij gestegen, maar blijft op een laag niveau vergeleken met veel andere Europese landen.
Het afgelopen etmaal kwamen er 745 nieuwe besmettingen en zes sterfgevallen bij door Covid-19. Het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, rapporteerde gemiddeld 6,2 besmettingen per 100.000 inwoners. Een week geleden stond dat cijfer op 5.

Belgische minister heeft geen trek in Nederlands ‘jojobeleid’

De Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft „absoluut geen zin om in een Nederlands jojobeleid terecht te komen”. De bewindsman reageerde daarmee op het terugdraaien van versoepelingen in ons land, nadat de coronabesmettingen in korte tijd enorm waren gestegen.

Australische deelstaat meldt hoogste aantal besmettingen dit jaar

De Australische deelstaat New South Wales (NSW) heeft maandag het hoogste aantal positieve coronatests van dit jaar tot nu toe gemeld. In totaal werden 116 inwoners positief getest.

Nederland wordt roder, situatie is op meer plekken ‘zeer ernstig’

Geen uithoek van Nederland ontkomt aan het nieuwste offensief van het coronavirus. Van gehucht tot metropool, van noord tot zuid, overal schiet het aantal positieve tests omhoog in een ongekend tempo. Op de nieuwste coronakaart van Nederland, die dinsdag wordt vastgesteld, komen meerdere regio’s op het hoogste alarmniveau uit. De situatie is er inmiddels zeer ernstig.

Gommers: Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge geen sorry zeiden

Intensive care-arts Diederik Gommers vindt dat demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge vrijdagavond tijdens de persconferentie excuses hadden moeten aanbieden voor het coronabeleid. „Begrijp niet waarom Rutte en De Jonge niet gewoon sorry hebben gezegd op de persco”, schrijft Gommers zondag op Instagram.

Volgens Gommers was het logisch dat het hoge aantal coronabesmettingen na de versoepelingen niet voorspeld werden in de RIVM-modellen. „Daar was geen rekening gehouden met ons ‘oude’ gedrag als gevolg van veel te positieve uitlatingen van het kabinet en de toegangstesten die niet op orde waren.”

Veiligheidsberaad bespreekt nieuwe coronamaatregelen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandag digitaal bij elkaar om de coronamaatregelen te bespreken. De vergadering was al een tijd geleden afgesproken om elkaar op de hoogte te houden van de ervaringen, maar nu er sinds het weekeinde weer nieuwe beperkingen in het uitgaansleven gelden, zal dat het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is bij de vergadering.

Vorig liveblog

Kamer terug van reces om de grote toename van het aantal besmettingen. Lees het nieuws van zaterdag terug in dit liveblog.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer