Buitenland

Richard Branson wil zijn rivalen verslaan met eerste ruimtevlucht

Zakenman Richard Branson wil zondag geschiedenis schrijven. Als alles doorgaat zoals gepland, maakt hij met een toestel van zijn eigen bedrijf Virgin Galactic de eerste toeristische vlucht richting de ruimte. Branson en zijn medepassagiers vliegen naar de rand van de dampkring en zijn een paar minuten gewichtloos. Ze zien de kromming van de planeet en de grens tussen de aarde en de oneindigheid van het heelal, en keren dan terug naar de grond met een nieuwe ervaring.

ANP
12 July 2021 00:32

De vlucht is te volgen via livestreams op onder meer Twitter, YouTube en Facebook. Als de missie slaagt, verslaat Branson twee andere miljardairs in de race naar de ruimte. Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, wil over ongeveer een week een ruimtevlucht maken met een toestel van zijn bedrijf Blue Origin. Elon Musk (PayPal, Tesla) wil ook toeristische ruimtevluchten verkopen met zijn bedrijf SpaceX.

De vlucht heeft de naam Unity 22 gekregen. Een speciaal vliegtuig stijgt op van Spaceport America, de ruimtebasis van Virgin bij het dorp Truth or Consequences in de Amerikaanse staat New Mexico. Onder het vliegtuig hangt het ruimteschip, de VSS Unity. Op 15 kilometer hoogte laat het vliegtuig het ruimteschip los. De motoren gaan aan en in ruim een minuut gaat de VSS Unity naar 80 tot 90 kilometer hoogte. De reis is niet zonder gevaar. In 2014 crashte een testtoestel van Virgin Galactic. De copiloot, die om het leven kwam, had bij het opstijgen een verkeerde schakel omgezet.

Aan boord van vlucht Unity 22 zitten de piloten Dave Mackay en Michael Masucci en vier passagiers. Naast Branson zijn dat drie van zijn naaste medewerkers. Virgin Galactic noemt het een van de laatste testvluchten. Als Branson de ervaring goedkeurt, kunnen volgend jaar de eerste betalende klanten richting de ruimte.

Of de passagiers van Virgin Galactic ook echt naar de ruimte gaan, daarover kibbelen Branson en zijn rivalen de laatste tijd. De grens waar de aarde ophoudt en de ruimte begint, heet de Kármánlijn. Branson volgt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die zegt dat de ruimte op 80 kilometer hoogte begint. Bezos volgt luchtvaartfederatie FAI, die zegt dat de lijn op 100 kilometer hoogte ligt. Bezos beweert daarom dat alleen zijn klanten echt naar de ruimte gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer