Papieren kunstwerk ”Het apostelhuis” volledig gerestaureerd
”Het apostelhuis” van kunstenaar Jan Schoonhoven (1914-1994) is afgelopen maanden onder handen genomen door papierrestaurator Francien van Daalen uit Haarlem. Het herstelde werk is nu te zien in Museum Prinsenhof Delft.
Schoonhoven maakt ”Het apostelhuis” halverwege de jaren vijftig. Hij bouwde destijds geregeld speelgoed voor zijn zoontje Jaap van papier en ribkarton. Zo maakte hij ridderkastelen, fabrieken en een bergmassief. Geïnspireerd door het materiaal maakte hij voor zichzelf kerken, waaronder ”Het apostelhuis”. Het verbeeldt een smalle gotische kapel van vier verdiepingen. De kapel is gevuld met veertig getekende figuurtjes, waaronder apostelen, evangelisten en Bijbelse dieren.
Voor het huis heeft Schoonhoven zich nadrukkelijk verdiept in de figuren die een belangrijke rol speelden in de vroegchristelijke kerk en in de verspreiding van het Evangelie. Bij de verdeling van de personen over de vier verdiepingen heeft hij een duidelijke hiërarchie aangebracht: hoe hoger geplaatst in het huis, hoe groter het belang van de heilige voor de vroegchristelijke kerk.
Op de begane grond staan zeven diakenen, op de eerste etage negen van de twaalf apostelen, op de tweede etage de drie belangrijkste apostelen Petrus, Paulus en Jacobus met de vier evangelisten Marcus, Lucas, Mattheüs en Johannes. Op zolder staan de Bijbelse dieren, waaronder het Lam Gods en een haan. Op iedere etage worden de heiligen vergezeld door engelen.
Museum Prinsenhof Delft noemt het werk een sleutelstuk in het oeuvre van beeldend kunstenaar Schoonhoven. Hij maakte deel uit van de Nederlandse Nul-beweging waar ook Armando toe behoorde. Lange tijd werd gedacht dat alle werken die Schoonhoven halverwege de jaren vijftig maakte verloren waren gegaan. Maar ”Het apostelhuis” werd in 2015, in de aanloop naar de tentoonstelling ”Kijk, Jan Schoonhoven” in het Delftse museum, gevonden in een particuliere collectie. In 2019 kocht het museum het werk aan.
Het goedkope naoorlogse papier en karton bleek op veel plekken fragiel geworden en de constructie was deels beschadigd. Daarom is het werk schoongemaakt, gestabiliseerd en hersteld. Het kunstwerk staat nu centraal in de tentoonstelling ”Het Apostelhuis van Jan Schoonhoven. Een meesterwerk van papier”. Daar zijn ook zes vroege tekeningen te zien waaruit Schoonhovens religieuze fascinatie blijkt en twee latere witte reliëfs waarmee hij wereldberoemd zou worden. Een film geeft uitleg over het restauratieproces en het onderzoek naar de verschillende figuren in ”Het apostelhuis”.
De tentoonstelling is te zien tot en met 11 oktober.