Binnenland

Rutte: Toch weer wolk voor de zon

Door de pijlsnel oplopende besmettingscijfers van corona verschijnt er nu toch weer „een wolk voor de zon”, zegt premier Rutte. Het kabinet „trapt daarom op de rem” bij horeca en evenementen.

Redactie politiek
9 July 2021 21:21
beeld ANP, Phil Nijhuis
beeld ANP, Phil Nijhuis

Om de snelle verspreiding van het virus onder met name jongeren tegen te gaan, legt het kabinet het nachtleven aan banden. Cafés moeten vanaf zaterdag 10 juli om middernacht de deuren sluiten; discotheken en clubs gaan helemaal dicht. De maatregel duurt tot 13 augustus.

Verder moet iedereen in de horeca weer een vaste zitplaats hebben, op anderhalve meter afstand van elkaar. Het al dan niet toepassen van toegangstesten doet daar niets aan af. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.

Zitten

Eveneens met ingang van zaterdag 10 juli moeten bezoekers van festivals en andere evenementen voorlopig zitten in plaats van staan en anderhalve meter afstand houden. In de praktijk zal dat betekenen dat „maar twee derde van de maximale capaciteit kan worden benut”, zei zorgminister De Jonge op dezelfde persconferentie.

Het testen voor toegang blijft vooralsnog van kracht. Eerder werd nog overwogen daar vrijwel mee te stoppen, mede omdat het controlesysteem verre van waterdicht bleek. Wel is een toegangstest per 13 juli slechts 24 uur geldig en niet 40 uur zoals eerst gold.

Dat het kabinet de regels voor de horeca en voor evenementen aanscherpt, neemt niet weg dat het blijft benadrukken dat ook buiten deze sectoren voorzichtigheid blijft geboden. Rutte: „Een feestje met de buren, een barbecue in de tuin. Het kan allemaal best, maar doe het verstandig. Houd feestjes klein en beheersbaar. En houd altijd anderhalve meter afstand.”

„Reizen naar het buitenland is en blijft een risico”, zei minister De Jonge. „Komt je terug van vakantie? Laat je dan meteen testen. Dat is een belangrijk onderdeel van onze verdedigingslinie tegen het virus.”

Te snel

Rutte en De Jonge verdedigden zich beiden tegen het verwijt dat het kabinet op 26 juni te snel en te royaal heeft versoepeld. De Jonge: „Toen stonden echt alle seinen op groen. Alle cijfers waren gierend aan het dalen. In die context en met de verwachtingen van toen was het loslaten van veel beperkingen een logische stap.”

Rutte: „Uiteindelijk zijn de besmettingscijfers onder jongeren veel sneller gaan oplopen dan we dachten. In korte tijd verzevenvoudigde het aantal besmettingen. Die snelheid houd ook verband met het oprukken van de deltavariant, die 90 procent besmettelijker is dan het oude virus. Daarom grijpen we nu heel gericht in, in bepaalde sectoren.”

Dat de besmettingen vooral onder jongeren toenemen, die er gewoonlijk minder ziek van worden, is geen argument om het nu op zijn beloop te laten, vindt De Jonge. „Jongeren hebben ouder, grootouders, buren en docenten. Onder hen zijn niet-gevaccineerden en mensen bij een vaccin onvoldoende responsreactie opriep. Zodoende zijn er nog altijd drie miljoen mensen die grote risico’s lopen.”

De plannen van het kabinet om het festivalleven aan banden te leggen, zijn „een klap in het gezicht” van Fieldlab Evenementen, zei programmamanager Pieter Lubberts vrijdag het ANP. „Ik vind het echt bizar. We hebben heel gedegen onderzoek gedaan en nu lijkt het net alsof de overheid daar niets mee doet. Het is heel pijnlijk.”
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben begrip voor de maatregelen die het demissionaire kabinet heeft aangekondigd vanwege de snel oplopende coronabesmettingen. „Niettemin zijn die uiterst wrang voor ondernemers die wel alles uit de kast hebben gehaald om veilig en verantwoord hun deuren weer te openen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer