‘Nachtclubs en discotheken blijven vanavond open’
Nachtclubs en discotheken blijven vrijdagavond open. Brancheorganisaties Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Nachtbelang (clubs) laten weten hun leden niet op te roepen om vrijdagavond eerder dicht te gaan. „We zijn even in de verleiding gekomen, maar hebben toch besloten om het niet te doen. Dat zou het verkeerde signaal geven”, zegt een woordvoerder van Nachtbelang. KHN noemt de uitgelekte maatregelen, die nog bevestigd moeten worden, „symboolpolitiek”.
Nachtbelang, dat ongeveer zestig clubs vertegenwoordigt, benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de clubs. „Iedere ondernemer moet voor zichzelf besluiten of deze dicht wil gaan vanavond”, zegt de woordvoerder over de mogelijk gedwongen sluiting van discotheken en clubs. Eerder lekte uit dat het kabinet het uitgaansleven met ingang van zaterdag 06.00 uur een maand aan banden wil leggen. Tot 13 augustus moeten cafés om middernacht de deuren sluiten. Discotheken en clubs gaan helemaal dicht, melden Haagse bronnen.
Volgens Nachtbelang zullen ondernemers in regio’s waar na de heropening van de clubs sinds 26 juni weinig besmettingen zijn geweest er weinig voor voelen om vrijdagavond meteen te sluiten.”Ik denk dat het bepalend is of je zelf een brandhaard veroorzaakt hebt”, aldus de woordvoerder. Clubs waar dat gebeurde sloten eerder al vrijwillig tijdelijk de deuren of gelastten feestjes af. Zo raakte in een discotheek in Enschede eind juni een derde van de zeshonderd bezoekers besmet met het coronavirus.
Ook KHN laat weten hun leden niet op te roepen om vrijdagavond ook al eerder te sluiten. De eindtijden van de horeca werden twee weken geleden weer losgelaten. „We staan sowieso niet achter de restricties zoals ze zijn uitgelekt”, zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts. KHN zegt verder in een gesprek met minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vrijdagmiddag dit ook aan te hebben gegeven. „Dit is een staaltje symboolpolitiek.” Volgens Beljaarts zijn de sterk stijgende aantallen besmettingen in de horeca nog altijd relatief, en zijn de absolute aantallen besmettingen laag.
Daarbij vraagt KHN zich af of het demissionaire kabinet de oren laat hangen naar de maatschappelijke druk om Nederland door het oplopende aantal besmettingen niet op rood te krijgen voor andere landen. Als het kabinet het aantal besmettingen tegen wil gaan moet er iets anders gebeuren dan wat er nu wordt voorgesteld, zegt Beljaarts.