Rusland dient bij VN Kyoto–papieren in
Rusland heeft donderdag de papieren in bij de Verenigde Naties ingediend waarmee het land zich officieel verbindt aan het verdrag van Kyoto voor de bestrijding van het broeikaseffect. De documenten zijn in de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgedragen. Dat heeft een VN–functionaris in Nairobi bekendgemaakt.
Het Kyoto–verdrag, dat broeikaseffect moet tegen gaan, treedt 16 februari officieel in werking, negentig dagen nadat Moskou de documenten de Verenigde Naties heeft overhandigd. De Russische president Vladimir Poetin keurde het Verdrag van Kyoto eerder deze maand goed.
Hiermee werd de weg vrijgemaakt voor naleving van internationale afspraken uit 1997 over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De Russische ondertekening maakte het verdrag, dat 126 landen hebben ondertekend, bindend. De steun van Moskou voor het verdrag was cruciaal, nadat ’s werelds grootste vervuiler, de Verenigde Staten, zich in 2001 hadden teruggetrokken.
De tekst van het internationale verdrag over klimaatbeheersing werd in 1997 opgesteld tijdens een conferentie in het Japanse Kyoto. De rijke, geïndustrialiseerde landen spraken toen af hun gezamenlijke uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide (CO2) voor 2012 met 5 procent terug te dringen ten opzichte van 1990.
Het Kyoto–protocol leek in 2001 op sterven na dood, toen de Amerikaanse president Bush aankondigde dat de VS er hun handen van aftrokken. Bush zei dat ratificatie van het protocol de Amerikaanse economie te zware schade zou toebrengen. Washington heeft het protocol daarom nog steeds niet getekend.
Hoewel ook in Moskou de vrees bestaat voor nadelige economische gevolgen, is Rusland bereid mee te werken, omdat het land graag lid wil worden van de Wereldhandelsorganisatie. De Europese Unie liet eerder dit jaar weten een goed woordje te willen doen voor Rusland, mits Moskou het Kyoto–protocol zou ratificeren.
De secretaris–generaal van de VN, Kofi Annan, is donderdag in Kenia om zich samen met de vijftien leden tellende Veiligheidsraad te buigen over de situatie in Darfur, in het westen van het naburige Sudan.