Kerk in Suriname wil geen voorwaarden aan beleggen van diensten
President Chandrikapersad Santokhi wil voor zondag duidelijkheid geven over het weer openstellen van kerken, tempels en moskeeën, die al ruim en jaar gesloten zijn. Gedacht wordt aan het trainen van leden van religieuze organisaties die een medische achtergrond hebben. Zij zouden voorafgaand aan diensten bezoekers kunnen ”swabben”: corona-sneltesten uitvoeren.
Maar dat swabben stuit binnen een aantal christelijk kerken op groot verzet. De 75 kerken van de Gemeente en Bedieningen van Gods Bazuin Ministries in de verschillende districten van Suriname hebben al laten weten niet te zullen meewerken aan deze wijze van heropening. „Geen enkele aardse regering zal voor ons bepalen onder welke voorwaarden en condities we ons grondrecht kunnen uitvoeren”, zegt bisschop Steve Meye, leider van deze kerk, desgevraagd. „Iedereen heeft zelfbeschikkingsrecht met betrekking tot zijn persoonlijke integriteit. Niemand, maar dan ook niemand, komt met dwang aan ons lichaam.” En waarom moeten kerkgangers wel getest worden en niet de klanten die binnenlopen bij warenhuizen, markten en alle andere zaken die open zijn gegaan?”, vraagt Meye zich af.
Meye, die door de vorige president Desi Bouterse was aangesteld als religieus adviseur, ligt in eigen land flink onder vuur omdat hij kerkgangers oproept om zich vooral niet te laten vaccineren. Enkele gemeenteleden zouden inmiddels besmet zijn geraakt en in sommige gevallen zelfs zijn overleden. Volgens Meye is het beleid van de regering specifiek gericht tegen christelijke kerken en zouden er geen maatregelen gelden voor hindoes en moslims. Hij noemt dat „walgelijk.” Dit wordt overigens door andere religieuze leiders tegengesproken.
Ook de overkoepelende Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten en Bedieningen in Suriname (VVEPS) is fel tegenstander van swabs en testen. „Dit is een verkeerde inschatting van de overheid, omdat dit voorstel zeer indruist tegen de privacy van onze gemeenteleden”, meent apostel Carlo Misiekaba, voorzitter van de VVEPS. Op president Santokhi wordt een beroep gedaan om de kerkdeuren zonder voorwaarden open te stellen. „Wij zullen nooit vrijwillig aan zulke mensonterende toestanden medewerking verlenen. Wij wijzen wij op ons grondwettelijk recht van vrijheid in godsdienst en levensovertuiging, dat is gegrift in de fundamenten van een goedwerkende democratie en die ons als christenen alle ruimte biedt om onze Heer en Heiland, de Heere Jezus Christus te dienen, te loven en te prijzen in de erediensten en samenkomsten”, aldus de voorzitter.
Andere kerken stellen zich minder strak op en juichen het toe dat er licht aan het eind van de tunnel is en de kerken weer open mogen gaan.
De regering heeft nog niet op het verzet van Meye en de VVEPS gereageerd. Dat men nu de kerken de mogelijkheid wil geven om weer diensten te verzorgen, wekt in Suriname wel verbazing omdat het land midden in de derde golf zit. Iedere dag zijn er tussen de 30 en 40 procent van de geteste personen positief en dagelijks overlijden mensen aan corona.