Powell: Iran werkt aan kernwapens
Washington beschikt over informatie die er op duidt dat Iran werkt aan de aanpassing van raketten voor het transport van kernwapens. Dit betekent volgens minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell dat Teheran vastbesloten is om een kernwapenarsenaal op te bouwen.
„Je hebt pas een concreet wapen als je een systeem hebt om zo’n wapen ook daadwerkelijk te gebruiken. Ik praat hier niet over kernmateriaal, maar over transportsystemen die zo’n wapen tot het gewenste doel kunnen brengen”, aldus Powell tegenover journalisten op weg naar Chili, waar de bewindsman de economische top van de APEC-landen bijwoont.
Deze informatie bevestigt de claim van een Iraakse oppositiegroep die woensdag in Parijs beweerde dat Teheran werkt aan de ontwikkeling van kernwapens, ondanks beloften dat men alle activiteiten rond de verrijking van kernmateriaal voorlopig zal bevriezen. Het gaat om de nationale raad van verzet in Iran, de politieke arm van de People’s Mujaheddeen. Deze laatste organisatie wordt door de VS beschouwd als een terreurorganisatie omdat zij in de jaren zeventig betrokken zou zijn geweest bij aanslagen op Amerikaanse doelen.
De nationale raad van verzet in Iran heeft in het verleden betrouwbare informatie bekendgemaakt over het Iraanse kernwapenprogramma. In 2002 meldde de raad bijvoorbeeld het bestaan van een geheim kernlaboratorium bij de stad Natanz. Deze informatie bleek later juist te zijn. Woordvoerder Muhammad Mohaddessin maakte woensdag in Parijs namens de raad bekend dat Iran nu een nieuw geheim kernlaboratorium heeft ingericht in het noordoosten van de hoofdstad Teheran. Hier zou ook gewerkt worden aan chemische en biologische wapens.
De ontwikkeling van massavernietigingswapens door regimes als het Iraanse is een nachtmerrie voor de Amerikanen. Die vrezen namelijk dat zulke wapensystemen via Teheran in handen zouden kunnen vallen van terreurorganisaties als al-Qaida. President Bush heeft in dit verband dan ook categorisch verklaard dat Washington „onder geen voorwaarde” zal toestaan dat Iran kernwapens ontwikkelt. Het akkoord van Iran met Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland om alle verrijkingsactiviteiten voorlopig te bevriezen, ontmoette in Washington de nodige reserves.
„Dit is een stap vooruit, maar het betekent pas werkelijk iets als Teheran het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de VN in Wenen de mogelijkheid geeft om deze afspraak daadwerkelijk te verifiëren”, aldus woordvoerder Richard Boucher van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Premier Balkenende sprak woensdag in vergelijkbare bewoordingen tegenover het Europees Parlement in Straatsburg. „Het IAEA moet dit kunnen verifiëren. Zo niet, dan belandt de kwestie onvermijdelijk op de agenda van de VN-Veiligheidsraad”, aldus Balkenende.
De IAEA verklaarde eerder deze week dat niets erop duidt dat Teheran aan een kernwapenprogramma werkt. Al het kernmateriaal waarover Iran beschikt is volgens het IAEA geregistreerd. Teheran houdt vol dat ’s lands nucleaire activiteiten alleen gericht zijn op energieopwekking. Washington gelooft daar niets van. De Amerikanen wijzen op de rijke Iraanse olievoorraden, die alternatieve energiebronnen overbodig maken. De VS dringen er daarom op aan de kwestie voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad in de hoop dat Teheran bereid is tot concessies onder druk van de dreiging van VN-sancties.