Aviko en Advanta drukken winst Cosun
Het voedingsmiddelenconcern Cosun heeft de nettowinst over 2001 met 37 procent zien dalen tot 18 miljoen euro. Dat is met name het gevolg van „teleurstellende” resultaten bij het zaadveredelingsbedrijf Advanta en bij het aardappelverwerkingsconcern Aviko, waarin Cosun een belang van respectievelijk 50 en 30 procent heeft.
De omzet van Cosun, moeder van onder meer Suiker Unie en alcoholproducent Nedalco, nam vorig jaar toe tot 979 miljoen euro (2000: 885 miljoen euro). Ook over de dagelijkse gang van zaken bij zijn dochters heeft het concern geen klagen: het bedrijfsresultaat dikte met 32 procent aan tot 79 miljoen euro, zo meldde de voorzitter van de concerndirectie, C. Menkhorst, woensdagmorgen.
Op de participatie in Advanta moest Cosun vorig jaar geld toeleggen. De economische crisis in Argentinië heeft ervoor gezorgd dat afnemers van zaaizaden in dat land steeds vaker niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Er is daarom besloten de activiteiten op het gebied van zaadproductie, verwerking en verkopen in Argentinië af te bouwen. Dat brengt een eenmalige herstructureringslast met zich mee.
Ook bij fritesproducent Aviko liep het in 2001 niet zoals verwacht. Met name in Noord-Amerika werden „omvangrijke verliezen” geleden. Inmiddels zijn de Aviko-activiteiten daar verkocht, omdat er zelfs op lange termijn geen positieve vooruitzichten bestaan. Cosun is overigens wel gecharmeerd van Aviko en kondigde in februari aan het 70-procentsbelang van de Cebeco Groep in de aardappelverwerker te willen overnemen. Van Cebeco Groep is bekend dat die onderneming zich op zijn vleesactiviteiten wil concentreren. Aviko staat dus in de etalage. Volgens een Cosun-woordvoerster „wordt er nog onderhandeld.”
Voor het lopende boekjaar is Menkhorst optimistischer als het om Advanta en Aviko gaat. „Als gevolg van de genomen maatregelen zullen de resultaten beter zijn.” Wel is het de bedoeling het belang in Advanta op een gepast moment de deur uit te doen. „De activiteiten in zaaizaden passen niet in de huidige strategische focus.”
Suiker Unie draaide een goed jaar, ondanks een verlaging van het quotum. Hoewel het weer niet meewerkte, verliep de bietencampagne in Nederland voorspoedig. De totale suikerproductie kwam uit op 595.719 ton (2000: 659.958 ton).
Suiker Unie timmert op verschillende fronten aan de weg. Zo neemt de vraag naar biologische suikers jaar op jaar toe. De suikerprijs op de wereldmarkt was relatief hoog, omdat het aanbod onder druk stond door een mindere oogst in 2000 in Brazilië. Voor dit jaar ziet het ernaar uit dat de suikerprijs juist onder druk komt te staan door een toename van de productie in Brazilië.
In het segment ”samengestelde ingrediënten” denkt Cosun de komende jaren goede resultaten te boeken. Veranderingen in eetgedrag, en dan vooral de toenemende aandacht voor gezondheids- en veiligheidsaspecten en gemaksvoeding bieden kansen voor de voedingsingrediënten die de Cosun-dochters leveren, denkt Menkhorst.
Unifine Döhler bijvoorbeeld, actief in voedingsmiddelen voor de banketmarkt en dessertproducten voor de foodservicemarkt, deed vorig jaar drie overnames in achtereenvolgens België, Spanje en Hongarije. Dat gaf een stevige impuls aan de omzet, al bleef het resultaat achter door prijsstijgingen van grondstoffen en toegenomen concurrentie.
Voor het eerst in het 100-jarig bestaan van Cosun maken niet-leden (geen bietentelers dus) deel uit van het bestuur. Het gaat om drs. I. van Melle (ex-topman van snoepjesproducent Van Melle) en drs. J. Megens, gepensioneerd directeur van Rabobank International. Als gevolg van het teruglopend aantal bedrijven in de akkerbouwsector zag Cosun het aantal coöperatieleden ook krimpen: van 8955 eind 2000 tot 8661 per 31 december 2001.