KHN: besmettingen in de horeca zijn incidenten
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) beschouwt de jongste coronauitbraken in de horeca als incidenten. De brancheorganisatie zegt dat er wekelijks „miljoenen bewegingen” in de horeca zijn, maar dat de besmettingsaantallen er klein blijven. „Iedereen wist dat bij het nemen van versoepelingen dat de kans op besmettingen toe zou nemen. Dat is een door het kabinet ingecalculeerd risico”, zegt directeur Dirk Beljaarts. Hij benadrukt dat het vrijwel overal gewoon goed gaat in de sector en dat er ook in de thuissituatie of op scholen nog steeds besmettingen plaatsvinden, omdat de jongere doelgroep nog niet gevaccineerd is.
Beljaarts maakt zich geen zorgen dat nachtclubs, discotheken of andere horecazaken eventueel weer dicht zouden moeten. KHN neemt ook geen extra maatregelen naar aanleiding van de uitbraken, zoals bij een discotheek in Enschede. Daar raakten in het eerste weekend dat de nachtclubs weer open mochten op 26 juni 180 mensen besmet. „Waar nodig roepen we de leden op zich te houden aan de bestaande regels”, aldus Beljaarts.
Maarten Hinloopen, voorzitter van KHN-afdeling van Den Haag, krijgt geen signalen van ondernemers dat het spaak loopt met het naleven van de coronaregels. Wel kunnen er volgens hem twee dingen aan de hand zijn waardoor er uitbraken kunnen ontstaan: „Of de regels zijn niet goed, of mensen letten niet goed op met de regels”. „Zo was er in het eerste weekend dat Testen voor Toegang werd gebruikt een hack in de app, waardoor die plat lag.” Ook vraagt hij zich af of Testen voor Toegang wel werkt, als mensen kort na getest te zijn toch besmet blijken met het coronavirus.
Dat gemeenten ook niet goed genoeg zouden handhaven, waarover dagblad Trouw berichtte, klopt niet volgens Johan de Vos, voorzitter van de Bredase afdeling van KHN. „We hebben intensief contact met gemeentelijke handhavers. Zowel zichtbaar als in burger wordt er in Breda gecontroleerd.” Volgens De Vos kunnen er wel nog wat zaken beter, zoals het opleggen van sancties aan mensen die proberen met valse testbewijzen of valse QR-codes binnen te komen.
Hinloopen gaat er ook niet vanuit opnieuw dicht te moeten en hoopt dat „er genoeg verstand is om te kijken naar de ziekenhuisopnamen” voordat besloten wordt of de horeca weer dicht zou moeten. „Daar is het allemaal om begonnen.”