Buitenland

Duitse experts: hogere vaccinatiegraad nodig tegen Delta-variant

Duitsland heeft een hogere vaccinatiegraad nodig dan eerder gedacht om verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus een halt toe te roepen. Gezondheidsinstituut RKI zegt dat afhankelijk van de leeftijdsgroep 85 tot 90 procent van de Duitsers volledig gevaccineerd moet zijn.

ANP
6 July 2021 12:28Gewijzigd op 6 July 2021 14:43

Als het lukt om die doelstelling te halen, wordt een vierde coronagolf in het najaar „onwaarschijnlijk” geacht. Voor het zover is moeten in Duitsland nog ruim 36 miljoen eerste prikken worden gezet en bijna 51 miljoen tweede vaccinaties. Het gemiddelde lag volgens Duitse media de afgelopen maand op 770.000 prikken per dag.

RKI-topman Lothar Wieler had eerder nog gezegd een vaccinatiegraad van minstens 80 procent noodzakelijk te vinden, maar die conclusie is inmiddels achterhaald. Dat komt doordat de Delta-variant als besmettelijker geldt dan eerdere versies van het coronavirus.

Het RKI, de Duitse evenknie van het RIVM, schat nu dat minstens 85 procent van de Duitsers in de leeftijdsgroep tussen 12 en 59 jaar volledig ingeënt moet worden. Dat betekent in de meeste gevallen dat ze twee prikken moeten krijgen. Bij Duitsers van 60 jaar en ouder zou een vaccinatiegraad van 90 procent noodzakelijk zijn.

Het RIVM gebruikt een ander rekenmodel dan de Duitse collega’s. Het instituut gaat ervan uit dat in september 71 procent van de bevolking immuniteit heeft opgebouwd, door een vaccin, doordat deze mensen corona hebben gehad of door allebei. Het reproductiegetal blijft dan waarschijnlijk onder de 1, wat betekent dat het virus onder controle blijft. De vaccinatie is echter niet gelijkmatig verdeeld over het land, er zijn plekken waar minder mensen zich hebben laten prikken. Daar is de kans op een lokale uitbraak groter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer