Zoet in de zomer: nectarinegalette
We hadden zin in zoet. Iets zomers graag. En het moest niet te moeilijk zijn, vond ik. Uren mixen en kneden, vullingen maken en lagen opbouwen is in de warmere maanden ineens stukken minder aantrekkelijk. En eerlijk gezegd hou ik gewoon van eenvoudige baksels. Niet te veel geknutsel, maar simpelweg goede smaken kiezen, netjes wegen, mengen en hop, de oven in.
Het is leuk om dit gebak met nectarine (sorry, weer nectarine, het is echt een van mijn zomerfavorieten) in eenpersoonsporties te maken. Het is namelijk een beetje een rommelig gevouwen taartje en het ziet er juist in z’n geheel zo fijn rustiek uit. In Frankrijk noemen ze zo’n taartje met omgeslagen randjes een galette. Maar ook bijvoorbeeld pannenkoeken die op zo’n manier dichtgevouwen zijn dragen die naam (die hebben dan vaak een hartige vulling).
Als basis gebruik ik deeg naar een recept van Yvette van Boven. Zij noemt zo’n taart trouwens een slofje. De vulling kun je heel eenvoudig houden: alleen fruit met wat suiker is genoeg. Ik ga hier voor vanillesuiker (niet de chemische liefst, maar zelfgemaakt door een vanillestokje in een suikerpotje te bewaren) en bestrooi het deeg meestal met wat amandelmeel. Dat neemt meteen mooi eventueel overtollig vocht op. Laat de zomer maar komen!
Bereiding
1. Doe bloem, boter, zout en suiker in een kom. Kneed snel tot een samenhangend deeg, voeg gaandeweg zo veel water toe als nodig is.
2. Maak er een bal van en laat het deeg minimaal een halfuur koud worden in de koelkast.
3. Was intussen de nectarines. Halveer ze en draai de helften van de pit. Snijd de nectarines in schijfjes. Meng de schijfjes in een kom met de vanillesuiker en een snufje zout.
4. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Verdeel het deeg in vijf of zes gelijke delen (afhankelijk van of je liever een iets groter of een iets kleiner formaat serveert). Rol elk deegbolletje op een vel bakpapier tot een mooie ronde, dunne lap.
5. Verdeel een halve eetlepel amandelmeel over het midden van elke deegplak. Schep er een ruime hoeveelheid nectarine op. Zorg dat aan de rand zo’n 2 centimeter deeg overblijft. Deze deegrand vouw je rondom iets over de vulling. Een beetje rommelig is geen probleem.
6. Schuif de galettes met bakpapier en al op een bakplaat en bak ze in 20-25 minuten gaar en lichtbruin. Bestrooi ze eventueel met wat kristalsuiker.
7. Serveer ze liefst warm of lauwwarm. Lekker bij de koffie met lobbig geslagen room of als toetje met een bol ijs.