Tweede Kamer reageert gemengd op excuses slavernijverleden
Partijen in de Tweede Kamer reageren wisselend op de aanbevelingen van het adviescollege dialooggroep slavernijverleden, dat onder meer wil dat de Nederlandse staat excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. Het rapport werd donderdag in Amsterdam gepresenteerd tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. D66 noemt landelijke excuses „niet meer dan logisch”, terwijl Forum voor Democratie spreekt van „polariserende waanzin”.
D66 pleit opnieuw voor nationale excuses en voor Keti Koti als nationale herdenkingsdag. De SP deelt dat uitgangspunt. Fractievoorzitter Lilianne Ploumen van de PvdA wil ook dat de herdenking van de afschaffing van slavernij een nationale feestdag wordt, twittert ze.
BIJ1 vindt ook dat Keti Koti een nationale feestdag moet zijn. „Het erkennen van deze vreselijke geschiedenis, het herdenken van het leed van de slavernij en het vieren van het einde hiervan hoort onderdeel te zijn van de Nederlandse cultuur”, aldus Sylvana Simons. „Wij herinneren de Nederlandse overheid aan hun morele plicht om erkenning voor deze belangrijke dag door te voeren en de samenleving te faciliteren om hier met respect en waardering mee om te gaan.”
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver is ook voor een feestdag. Hij prijst eveneens de excuses die zijn partijgenoot en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam donderdag aanbood. „Deze excuses zijn geen eindstation, maar het is een goede stap in de richting van een sterkere, inclusievere en gelijkwaardigere samenleving.”
De ChristenUnie vindt dat „excuses het verleden niet veranderen en ook het heden en de toekomst niet direct zullen veranderen. Het is denk ik wel een belangrijke stap en symbool in een proces dat tot meer eenheid leidt”, laat Kamerlid Don Ceder weten. Hij wijst op de positieve impact van excuses vorig jaar, toen de regering „na 75 jaar eindelijk excuses aanbood voor de houding van de regering tijdens de Holocaust”. Ceder pleit voor andere vragen. „Stel in plaats van de schuldvraag een andere vraag centraal: welke stappen zijn er nodig om tot verzoening te komen? En welke rol kan ik daarin spelen? Dan krijg je een heel ander gesprek met elkaar.”
De VVD laat weten dat de partij niet voor of tegen excuses is, maar eerst een goed debat wil voeren over de kwestie en de mogelijke oplossingen. Een nationale herdenkingsdag invoeren vindt de partij geen slecht idee, maar het staat niet achter Keti Koti als feestdag en dus een vrije dag, zoals Koningsdag wel is.
Forum voor Democratie stelt dat „helemaal niemand in Nederland bezig is” met het slavernijverleden. PVV-voorman Geert Wilders grijpt de gelegenheid aan om de islam uit te maken voor „de echte slavernij, waar niemand van de politiek correcte elite het over durft te hebben”.