Teleurstellende opkomst verkiezingen
De opkomst woensdag bij de verkiezingen voor elf nieuwe gemeenten in Gelderland en Overijssel is ronduit teleurstellend, zo blijkt uit navraag bij gemeenten. Aan het einde van de middag had gemiddeld eenderde van de kiezers zijn stem uitgebracht.
Sommige gemeenten vrezen dat na het sluiten van de stembureaus niet eens de helft van de kiesgerechtigden heeft gestemd. De gemeenten hopen dat na werktijd nog een grote groep kiezers de gang naar het stemlokaal zal maken.
Als negatieve factoren noemden de gemeenten het slechte weer en de politieke desinteresse. Ook het feit dat sommige herindelingen zonder veel ruchtbaarheid zijn verlopen, kan voor mensen een reden zijn om niet te gaan stemmen, meldden gemeentewoordvoerders.
In Bathmen is de opkomst vergelijkbaar met die tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2002. Dat was ook de verwachting, aldus een zegsman, aangezien in het dorp altijd veel protest is geweest tegen de samenvoeging met de stad Deventer. Het college van burgemeester en wethouders heeft zich altijd sterk gemaakt voor een samenvoeging van Bathmen met Gorssel en Lochem. In Deventer is de opkomst tot nu toe laag. De verwachting is wel dat in de avonduren nog veel stemmen worden uitgebracht.
In totaal 27 dorpen en steden in de streken Achterhoek, de Graafschap en de Liemers en de plaatsen Deventer en Bathmen worden heringedeeld in elf fusiegemeenten. Ruim 250.000 inwoners hebben een oproep gekregen om te stemmen.
Van tien van de nieuwe gemeenten staat de naam al vast. Dat zijn: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Deventer, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oude IJsselstreek, Zevenaar en Zutphen. Bewoners van de gemeente die ontstaat door de samenvoeging van Groenlo en Lichtenvoorde, geven woensdag ook hun voorkeur op voor een nieuwe naam van hun woonplaats. Veel Lichtenvoordenaren zijn het niet eens met de zes voorgestelde namen voor de nieuwe fusiegemeente. Volgens een voorlichter kan dat een reden zijn voor de lage opkomst in de gemeente.