Openluchtkunstevenement Sonsbeek gaat weer beginnen
In Arnhem en omgeving gaat deze week het openluchtkunstevenement Sonsbeek weer beginnen, vernoemd naar het park waar het ooit begon. De expositie werd kort na de Tweede Wereldoorlog bedacht om het zwaar gehavende Arnhem nieuw leven in te blazen en werd een terugkerend begrip tot ver buiten de stad.
Tot 30 augustus zal het eerste deel van de twaalfde editie op 13 verschillende locaties in Arnhem en in andere delen van Gelderland te bezoeken zijn: van de Grote of Eusebiuskerk in het Arnhemse stadscentrum tot aan het Kröller-Müller Museum op de Veluwe. Sonsbeek 20-24 Force Times Distance is samengesteld door Bonaventure Soh Bejeng Ndikung en is door de coranacrisis een jaar later dan de bedoeling was.
De organisatie zegt dat Sonsbeek „cirkelt rond het onderwerp arbeid” en zich ook bezighoudt met sociaal-politieke kwesties, economie, gezondheid, de kunsten, de wetenschap, ecologie en technologie. Bijna veertig kunstenaars werken mee. Op 30 juni is er al muziek en discussie. De eerste juli zal worden stilgestaan bij de slavernij. Op vrijdag is de echte opening.
Medewerkenden zijn onder anderen: Leo Asemota, Black Archives, Ellen Gallagher, Antonio Guzma, Louis Henderson, Wendelien van Oldenborgh en Erika Hoch, Willem de Rooij en Jennifer Tee. Ook is er oudere kunst te bekijken, onder anderen van Stanley Brouwn.
De twaalfde editie van Sonsbeek gaat zich in feite over vier jaar uitstrekken en het evenement dat deze week begint, is eigenlijk het eerste deel van een langer geheel. Sonsbeek zal met een doorlopend programma voorlopig zichtbaar blijven. Sonsbeek duurde eerder honderd dagen per vierjaarlijkse aflevering.